Ex -Yu

Protest ljekara i medicinskog osoblja sutra u Zagrebu

Protest ljekara i medicinskog osoblja sutra u Zagrebu
Foto: Pixabay | Protest ljekara i medicinskog osoblja sutra u Zagrebu

ZAGREB - U Zagrebu će sutra biti održan veliki protest lekara i zaposlenih u zdravstvu pod nazivom "S.O.S. za hrvatsko zdravstvo", najavili su danas predstavnici lekarskih udruženja.

Oni su novinarima podijelili letak u kojem navode razloge protesta među kojima su da svaki treći ljekar napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, zatim zbog toga što u više od 50 opština na kopnu i na ostrvima nema ljekara primarne zdravstvene zaštite, kao i da u više hrvatskih bolnica nedostaje ljekara specijalista i lekara porodične medicine.

Među razlozima su i da u zdravstvenom sistemu nedostaje 2000 ljekara i 4000 medicinskih sestara.

Svaki treći ljekar u sistemu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina, kažu, neće imati ko da liječi građane.

Pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, a ljekari dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im posvetiti tek nekoliko minuta.

Ističu da ljekari dnevno na administraciju odvajaju 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune, kao i da se ljekari tjeraju, kako navode, na kršenje zakona odrađivanjem suludog broja prekovremenih sati.

Ističu, da su mladi ljekari u posebno teškoj situaciji , jer ih vežu robovlasnički ugovori.

Kako je najavljeno protestna povorka krenudhe sutra u 10:45 sati, a organizatori protesta su Hrvatski sindikat lekara, Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara, Koordinacija hrvatske porodične medinice i Inicijativa mladih liječnika.

Učesnici protesta će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana, a nakon toga će krenuti licom do Trga bana Jelačića, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije