Ex -Yu

Radniku "Čistoće" stigao raskid ugovora dok je bio u komi

Radniku "Čistoće" stigao raskid ugovora dok je bio u komi
Foto: agromedia.rs/Ilustracija | Radniku "Čistoće" stigao raskid ugovora dok je bio u komi
N.N.

KRAGUJEVAC - Marko Kosovac iz Kraljeva, preminuo je poslije skoro dvije sedmice provedene u komi u KBC Kragujevac. Marko je 9. septembra, u toku radnog vremena, pao sa traktorske prikolice JKP "Čistoća" dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka.

Ovaj slučaj dospio je u žižu javnosti zbog činjenice da je, u trenutku dok su se ljekari borili za Markov život, njegov ugovor o radu koji je imao sa tim javnim preduzećem, raskinut. U kraljevačkoj "Čistoći" za N1 kažu da žale zbog tragičnog slučaja, ali da su samo poštovali zakon.

"Oni su njemu 9. raskinuli ugovor i odjavili ga sa socijalnog. Mene su pozvali poslije nekoliko dana i rekli da se snalazim, da djetetu obezbijedim socijalno osiguranje, jer su ga oni odjavili", kaže otac preminulog Marka Kosovca, Pavle Kosovac.

Ovako Pavle, otac preminulog Marka Kosovca, prepričava šta mu je u JKP "Čistoća" rečeno u trenutku dok je njegov sin ležao u bolnici u Kragujevcu. Marko je zbog povrede glave koju je zadobio na poslu nakon pada sa traktorske prikolice sve vrijeme proveo u komi. Zdravstveno stanje se posljednjih dana znatno pogoršalo, i on je u nedjelju preminuo. Ali, nekoliko dana nakon Markove povrede, iz "Čistoće" je na kućnu adresu stiglo rješenje o raskidu ugovora. Pavle kaže da ga direktor ovog preduzeća nije nijednom pozvao i da ga je vidio samo na dan sahrane sina.

"Dok sam bdio nad kovčegom svog sina i dok je narod dolazio da izjavi saučešće i čekao da ga sahranim, rekao sam mu da mi ne staje na još veću muku jer ja sa takvima nemam šta da pričam", prepričao je Pavle svoj susret sa direktorom.

Ivica Bogojević, direktor JKP "Čistoća" rekao je da Kosovac nije dobio otkaz, već da mu je zbog vrste ugovora koji je imao, on po automatizmu raskinut.

Na pitanje da li je nemoralno tako nešto uraditi dok su se ljekari borili za život Marka Kosovca, direktor Bogojević rekao je za N1 da mu je žao tragedije, ali da su oni samo poštovali zakon.

"Radnik je bio angažovan na četiri mjeseca preko konkursa o javnim radovima koji je sprovela NSZ. Riječ je o ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, koji inače po mom mišljenju imaju mnogo manjkavosti, a na osnovu kojeg se ugovor po automatizmu raskida kada radnik ne dođe na posao. Pravna služba je od 9. septembra kada se dogodio pad, sve do 13. septembra, čekala da nam Nacionalna služba za zapošljavanje da mišljenje šta da radimo. Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju jer bi u suprotnom bili u zakonskom problemu", navodi se u odgovoru JKP "Čistoća" za N1.

Kako saznaje beogradska N1, inspekcija rada je po službenoj dužnosti, nakon što je Marko Kosovac preminuo, bila u "Čistoći". Međutim, izvještaj koji su sačinili još uvijek nije dostupan javnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije