Ex -Yu

Roditelji traže suspenziju direktorice, psihologa i pedagoga u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Roditelji traže suspenziju direktorice, psihologa i pedagoga u OŠ "Vladislav Ribnikar"
Foto: Tanjug | Roditelji traže suspenziju direktorice, psihologa i pedagoga u OŠ "Vladislav Ribnikar"

BEOGRAD - Roditelji učenika iz VII/2 odjeljenja OŠ "Vladislav Ribnikar", koje je pretrpjelo najveće posljedice tragične pucnjave 3. maja, uputili su dopis Ministarstvu prosvjete u kojem zahtjevaju hitnu suspenziju direktorice te škole, školskog psihologa i pedagoga.

U dopisu, predatom Ministarstvu juče, u koji je Tanjug imao uvid naveli da zahtjevaju "hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ 'Vladislav Ribnikar' Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odjeljenja".

Takođe, zahtjevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihovo lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Naglasili su da se dopisom drugi put obraćaju neposredno Ministarstvu, jer na prvi nisu dobili odgovor od zvaničnih insitucija, nadležnih za rešavanje zahteva koje su postavili.

Ponovili su i ranije iznijete zahtjeve: da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i saopšti status istrage, da se o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom - šta će biti sa dečakom, u kom statusu su njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi, šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Takođe, navode da još nisu dobili dogovor na zahtjeve da se utvrdi "šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom zahtjeva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i djece te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom".

Oni su zatražili i određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti.

Takođe zahtevaju izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odjeljenje, uključujući i polaganje male mature.

Roditelji u svom dopisu Ministarstvu traže i formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja.

"Na koji god način da se reguliše integracija preživjelih učenika mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odjeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odjeljenja", navodi se u dopisu u kojem se dodaje da je ispunjen jedan od zahtjeva, a to je da đaci VII2 za ulaz u školu koriste mala vrata i da se grupna psihoterapija održava u bilbioteci, a ne u nekom od kabineta.

U dopisu je navedeno da se brinu zbog pretnji na društvenim mrežama.

"Deca nam konstantno dobijaju pretnje i uvrede preko društvenih mreža i zato šmo izuzetno zabrinuti, jer postoji realan rzik da mogu da budu izloženi različitim oblicima nasilja", naveli su roditelji koji su naglasili i da se ograđuju od javnog istupanja i drugog djelovanja predsjednika Savjeta roditelja Igora Đorđevića.

Roditelji su u dopisu naveli da su "prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a prije svega direktorice Snežane Knežević, a djelom i predsjednika Savjeta roditelja Igora Đorđevića".

Kako su naveli, to se ogleda u sljedećem: "Gotovo konstantno izbjegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima već se te informacije dobijaju iz medija".

Oni takođe tvrde da direktorka škole izbjegava pisanu komunikaciju s roditeljima, "iako su roditelji postavljali pisanim putem - elektronskom poštom određjena pitanja i predloge".

Navode i da se propusti Uprave škole ogledaju i u "nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou".

Oni ocjenjuju neodgovornim "javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsjednika Savjeta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Savjeta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odjeljenja".

Među zahtjevima koje su potpisali roditeji đaka VII 2 je i taj kojim se traže pisani odgovori na "važna i neophodna pitanja radi prevazilaženja strašne situacije nastale zbog masakra nad učenicima našeg odjeljenja" kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo, kao i da propusti ako ih je bilo budu otklonjeni, a odogovorni adekvatno sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije