Ex -Yu

Škori porasla podrška, Kolinda vodi, Milanović drugi

Škori porasla podrška, Kolinda vodi, Milanović drugi
Foto: Ilustracija | Škori narasla podrška, Kolinda vodi, Milanović drugi

ZAGREB - Predsjednički kandidati u Hrvatskoj družili su se proteklih mjesec dana na sajmovima i priredbama širom Hrvatske. Istina manje je o svojim planovima govorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali su "pričljiviji" bili Zoran Milanović i Miroslav Škoro, a saznali smo i nove kandidate koji sudeći prema redovnom Crobarometru, koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi agencija IPSOS, sada nemaju nikakve šanse.

Predsjednica i dalje vodi

Da su danas izbori, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 34,3 odsto podrške. Zapravo od kada se mjeri njezina podrške nema dramatičnih ni uspona ni padova. Slično je i sa Zoranom Milanovićem koji mjesec završava s podrškom gotovo svakog četvrtog birača ili njih 23,9 odsto. Miroslav Škoro je, čini se, profitirao od službene potpore Mosta i njemu je trenutačni rejting 20,2 odsto ili dva postotna poena više nego mjesec prije. Mislav Kolakušić gubi potporu i sada uživa povjerenje 6,2 posto, Ivan Pernar može računati na potporu od 3,7 odsto ispitanika, a Dalija Orešković je na 3,3 posto potpore. Novo lice je Dejan Kovač, kandidat HSLS-a koji trenutačno uživa podršku od 2 odsto. Ostali kandidati osvajaju 4,4 odsto, a neodlučnih birača je sve manje - trenutno 2,2 odsto.

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. U "trci" Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića pobjedu odnosi Predsjednica s 51,5 odsto prema 36 odsto koliko osvaja Milanović. Na izbore ne bi izašlo 7,3 odsto birača, dok njih 5,2 odsto ne zna. Predsjednica dobiva podršku većine birača HDZ-a, ali i svih ostalih stranaka osim SDP-a i Živog zida. Predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u svim demografskim skupinama, a Zoran Milanović bolje stoji kod visokoobrazovanih i birača u Zagrebu.

Neizvjestan duel sa Škorom

Predsjedničin omjer sa Miroslavom Škorom malo je neizvjesniji. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 45,8 odsto podrške, dok Miroslav Škoro može računati na podrške od 36,8 odsto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,4 odsto ispitanika, a njih 6 odsto ne zna.

Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, ali i manju potporu SDP-ovih birača, njih 27 odsto. Zato Miroslav Škoro može računati na 22 odsto birača HDZ-a, ali 37 odsto birača SDP-a. Miroslav Škoro osvaja više glasova birača MOSTA i Živog zida.

Miroslav Škoro postao bi predsjednik ako bi u drugi krug išao sa Zoranom Milanovićem. Škoro u tom slučaju dobija 47,8 odsto, a Zoran Milanović 38,2 odsto. Na birališta ne bi izašlo 9 posto ispitanika, a ne zna 5 odsto. Škoro dobiva 73 posto birača HDZ-a, Milanović pak 90 odsto birača SDP-a. Škoro pobjeđuje u Slavoniji, Dalmaciji i vodi na sjeveru Hrvatske, a Milanović pobjeđuje u Zagrebu, Istri i Primorju. Zanimljivo da obojica kandidata vode gotovo "mrtvu utrku" za ženske birače, ali i birače od 31 do 44 godine i starije od 60 godina.

Kolindu vole stariji, Milanović popularan u Zagrebu

Kolinda Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, tačnije biračima iznad 60 godina gdje bi dobila i 42 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 46 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta Dalmacija, Slavonija, a vodi i u Lici i Banovini. U Istri i Primorju vodi tijesnu trku sa Zoranom Milanovićem.

Zoran Milanović takođe može računati na podršku starijih birača. Naime, gotovo svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas bi dao Zoranu Milanoviću. Malo je više ženskih birača sklono njemu dati glas. Isto tako, najviše svojih birača Milanović može pronaći među osobama koje imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 31 odsto. Milanović na prvu poziciju i podršku može računati u Zagrebu i okolini, gdje dobija 34 odsto. A s Predsjednicom se bori za prevlast u Istri i Primorju.

Mladi za Škoru

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi mu svoj glas dalo 33 odsto birača do 30 godina. On takođe može računati na birače u sjevernoj Hrvatskoj, gdje uživa podršku od 28 odsto, a u rodnoj Slavoniji glas bi mu dalo 26 odsto ispitanika.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije