Ex -Yu

Slovenija opet u igri za resor proširenja EU

Slovenija opet u igri za resor proširenja EU
Foto: N.N. | Slovenija opet u igri za resor proširenja EU

BANJALUKA, BRISEL - Nakon što je Evropski parlament odbio Mađara Lasla Tročanjija na poziciji novog komesara za proširenje, u Briselu se šapuće da bi novi komesar na ovoj poziciji ipak na kraju mogao biti Slovenac Janez Lenarčić.

Podsjećanja radi, i "Nezavisne" su pisale da je upravo on u Briselu viđen na ovoj poziciji, a u novoj Komisiji dobio je resor komesara za krizni menadžment, što se ne čini dovoljno jakom funkcijom za ovog diplomatu, koji u Briselu uživa veliki ugled.

Volfgang Petrič, bivši visoki predstavnik i ugledni austrijski diplomata, kaže za "Nezavisne" da su Njemačka, Francuska i Holandija striktno protiv da Mađar vodi ovaj resor. Dodao je da je demokratski izabrani Evropski parlament ovim činom stavio do znanja da se pred komesare u EU postavljaju visoki standardi koje moraju ispuniti, te ističe da Mađarska treba da ponudi boljeg kandidata.

"Koruptivni političari nanose veliku štetu EU i zato je posebno važno da komesar za susjedstvo bude osoba bez mrlje kad je u pitanju poštovanje vladavine prava. Mađarska je sa svojim populističkim premijerom jedna od najkorumpiranijih članica EU, a mađarski kandidat je u najužem krugu Orbanovih saradnika", ističe Petrič. On ocjenjuje da je zamjena kandidata u interesu bržeg nastavka proširenja, te navodi da je ovaj razvoj situacije i u interesu zemalja zapadnog Balkana.

"Ovo je jasna poruka vladama i političarima zemalja regiona da moraju odlučno raditi na reformama pravne države, nezavisnosti pravosuđa i odvojiti ekonomiju od politike", naglasio je on.

Faris Kočan, istraživač na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani, ocjenjuje za "Nezavisne" da je Tročanji odbijen jer ga vide kao izvođača Orbanovih želja.

"Mađarska je bila izuzetno željna ovog resora, o čemu svjedoče i provladine novine poput 'Magyara Nemzeta'. Mađarska ovaj resor vidi kao ključni u kontekstu širenja svog uticaja u regiji i zemljama poput Srbije, što nesumnjivo već čini, ne investicijama, nego neliberalnim režimom koji impresionira lokalne političke elite u regionu", smatra Kočan. On dalje ističe da bi kandidat za sljedeći sastav trebalo da ima kredibilitet u EU i jak lični integritet.

"Iznad svega, to ne bi trebalo da bude neko ko dolazi iz zemlje u kojoj je prevladao neliberalni režim i ko ne vjeruje u multilateralnu diplomatiju, vladavinu prava, demokratiju i normativnu i civilnu moć EU", zaključio je on.

Adelhajd Volfl, dobro upućena austrijska novinarka, za "Standard" piše da postoji mogućnost da će Ursula fon der Lajenova, koju je Evropski parlament već potvrdio za novu predsjednicu Evropske komisije, Viktoru Orbanu, mađarskom premijeru i bliskom saradniku Tročanjija, reći da bi Mađarska trebalo da prihvati neki drugi resor, pod obrazloženjem da Evropski parlament neće prihvatiti da resor proširenja i susjedstva vodi kandidat iz te zemlje.

"Poznavaoci regiona već nekoliko sedmica govore o tome da je najbolji kandidat za proširenje Slovenac Janez Lenarčić", piše ona za "Standard". Dalje ističe da je izvjesno da je Fon der Lajenova ciljano nominovala Tročanjija, očekujući njegovo odbacivanje, te da je on bio kandidat predviđen "za odstrel".

"Svakom kome su na srcu reforme i otvoreno društvo bilo je neshvatljivo zašto je Fon der Lajenova mađarskom kandidatu uopšte ponudila ovu funkciju. Mnogima je to bio signal da niko u EU više proširenje ne uzima za ozbiljno", navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije