Ex -Yu

Slovenija zabrinuta zbog rasta hospitalizacija i manjka kadra

Slovenija zabrinuta zbog rasta hospitalizacija i manjka kadra
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Slovenija zabrinuta zbog rasta hospitalizacija i manjka kadra

LJUBLJANA - Slovenački premijer Janez Janša priznao je danas da je zabrinut za funkcionisanje zdravstvenog sistema ako se nastavi sadašnji trend rasta hospitalizacija zbog COVID-19 , ali je istakao da njegova vlada čini sve kako u drugom talasu epidemije ne bi došlo do "zatvaranja" zdravstvenog sistema za druge pacijente kojima je potrebna pomoć.

Janša je, odgovarajući u parlamentu na kritike opozicije, negirao tvrdnje da se njegova vlada nije pobrinula da se zdravstvo pripremi za jesenji drugi talas epidemije i da sada dolazi do "masovnog zastoja" u zdravstvu, s još dužim vremenom čekanja na operacije i kasnim otkrivanjem zloćudnih bolesti.

Janša je rekao da se nada da neće doći do zatvaranja zdravstvenog sistema za ostale pacijente zbog sve većeg broja zaraženih virusom korona i da je upravo zato važno da se svi pridržavaju epidemioloških pravila, a kao glavni problem naveo manjak kadra, prenosi agencija Hina.

U nekoliko posljednjih mjeseci u Austriju i druge države iz Slovenije je otišlo nekoliko stotina ljekara i medicinskih sestara, rekao je Janša i naveo da njegova vlada sa socijalnim partnerima dogovara novi paket pomoći zdravstvu, ali predlaže i isključenje visokoobrazovnih stručnih kadrova u zdravstvu iz sistema javnih zarada, kako bi mogli biti adekvatno nagrađeni.

Broj hospitalizovanih zbog COVID-19 u Sloveniji je posljednjih sedmica u velikom porastu, pa je u covid-bolnicama trenutno 70 pacijenata, a od toga ih je 14 na odjeljenjima intenzivne njege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije