Ex -Yu

Smijenjen direktor crnogorske policije

Smijenjen direktor crnogorske policije
Foto: Anadolija | Smijenjen direktor crnogorske policije

PODGORICA - Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici razrešila je direktora Uprave policije Zorana Brđanina zbog najnovijih hapšenja policijskih funkcionera, koji se sumnjiče za poveznost sa kriminalnim grupama.

Na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, vlada je odlučila je da vršilac dužnosti direktora bude načelnik budvanske policije Nikola Terzić.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na početku sjednice Vlade predložio je da se tri tačke da se dodaju na dnevni red – razrješenje direktora Uprave policije i imenovanje v.d. direktora policije, ali i postavljanje štićene ličnosti, ali na zatvorenom dijelu sjednice.

Adžić se zahvalio Zoranu Brđaninu na saradnji, te kazao je da su postojale informacije da su određene strukture unutar policije povezane sa kriminalnim grupama, ali da se nije znalo da je to u tolikoj razmjeri.

"Ukoliko imamo nepovjerenje u partnera, onda je jasno da neke stvari moramo da mijenjamo. Vjerujem da moramo dobiti funkcionalnu Upravu policije", pojasnio je Adžić.

Abazović se zahvalio Brđaninu i poželio sreću Nikoli Terziću koji je izabran za v.d. direktora Uprave policije. Istakao je da je ponosan na rezultate koje je Brđanin ostvario i da ne misli da je on za nešto posebno kriv.

"Sa Zoranom Brđaninom sam imao i imam odličnu komunikaciju, ali mislim da ono što je zateklo Upravu policije ne može da zaobiđe drastične kadrovske promjene. Ovim povodom smo doržali i sednicu Veća za nacionalnu bezbednost. Odblokirali smo dostavljanje informacija od strane EU. Meni je poznato zašto Europol nije htio da sarađuje sa crnogorskim organima. Ipak je svojevoljno rekao da mu to nije prihvatljivo, iako sam rekao da bi obavljao drugu funkciju. Mi smo morali da reagujemo", rekao je Abazović.

Premijer je saopštio da ovaj potez nije ranije preduzet, jer smatra da to nije njegov posao.

"Nismo dužni da ovo znamo, ovo su stvari informativne i operativne prirode. Ne mislim da je Brđanin za nešto posebmo kriv. Morao je da ima informaciju više, od svih članova Vlade, zbog prirode svog posla, pa i od premijera", naglasio je Abazović.

Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova su u ponedjeljak tražili ostavku Brđanina,  ali je on to odbio da sam učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije