Ex -Yu

Spoljnopolitički odbor EP usvojio izvještaj o Crnoj Gori

Spoljnopolitički odbor EP usvojio izvještaj o Crnoj Gori
Foto: Ilustracija | Spoljnopolitički odbor EP usvojio izvještaj o Crnoj Gori

BRISEL - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izvještaj o Crnoj Gori sa 58 glasova "za", četiri glasa "protiv" i devet "uzdržanih".

Izvjestilac EP Tonino Picula u svom izvještaju obuhvatio je napredak Crne Gore na putu evrointegracija za period 2019-2020, uz konstataciju da je ta zemlja "najdalje odmakla" u regionu na putu evrointegracija, ali i navođenje prepreka i ključnih reformi koje stoje Podgorici na putu ka članstvu u EU.

Izvještaj konstatuje ograničen napredak u reformi pravosuđa u Crnoj Gori i zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije.

"Žalimo i zbog stanja slobode izražavanja i slobode medija, područja u kojem je pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije primijetilo da nema napretka", navodi se u izvještaju.

Crna Gora je pohvaljena za svoj konstruktivni pristup regionalnoj saradnji kao i za punu usklađenost svoje spoljne i bezbjedonosne politike s politikom EU.

Izvještaj konstatuje i podršku 76,6 procenata koju EU put Crne Gore ima među crnogorskim građanima, pri čemu se vlasti u Podgorici, ali i EU pozivaju da rade na ispunjavanju jasnih očekivanja naroda u Crnoj Gori.

Usvajanje izvještaja o Crnoj Gori u Evropskom parlementu očekuje se u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije