Ex -Yu

Spomenik Nikoli Tesli vraća se u Gospić

Spomenik Nikoli Tesli vraća se u Gospić
Foto: Grad Gospić/Facebook | Spomenik Nikoli Tesli vraća se u Gospić
Tanjug

ZAGREB - U Gospiću će u petak, 23. aprila, biti svečano otkrivena replika spomenika Nikoli Tesli, nakon što je pethodni miniran 1992. godine.

Spomenik neće biti vraćen na mesto na kojem je bio, simbolički će ipak biti ublažena nepravda prema velikom naučniku, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Spomenik slavnom Nikoli Tesli biće vraćen u Gospić gotovo 30 godina nakon što je miniran, a njegovi ostaci uklonjeni.

Replika spomenika je godinama čekala u zagrebačkoj livnici, a sada će biti postavljen ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) Gospić, na trgu koji je relativno nedavno imenovan po slavnom naučniku.

Vraćanje tog dijela poznatog vajara Frana Kršinića na izvornu lokaciju nije bilo moguće jer je na tom mjestu sada spomenik "Vila Velebita", odnosno "balerina" kako ga kolokvijalno zovu.

Svečano otkrivanje spomenika, piše portal, označiće i kraj sage koja se odvijala skoro tri decenije i koja pokazuje, kako navode, blago rečeno, šizofren odnos hrvatske države i lokalnih vlasti prema tom naučniku koji je u svetu slavniji i priznatiji nego u zemlji svog rođenja.

To je, kažu, na neki način i priznanje krivice za kulturocid počinjen 16. februara 1992. zbog Tesline vjere i nacionalnosti, povezan s ratnim zločinima nad srpskim civilima u ovom gradu i okolnim selima koji su se dešavali tih dana i koji su ipak dobili (preblag) epilog na hrvatskim sudovima.

Za razliku od ubica srpskih civila, miner spomenika nikad nije pronađen.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije