Ex -Yu

Srbi izbjegli iz Hrvatske ne odustaju od prava na neisplaćene penzije

Srbi izbjegli iz Hrvatske ne odustaju od prava na neisplaćene penzije
Srbi izbjegli iz Hrvatske ne odustaju od prava na neisplaćene penzije

BEOGRAD - Odbor za Hrvatsku Udruženja izbjeglih i prognanih Srba odlučio je danas da se obrati Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zbog diskriminatorskih zakona kojima im je, 17 godina po okončanju rata, i dalje onemogućena isplata zaostalih penzija.

Oko 50.000 izbjeglica i prognanika prima hrvatske penzije, od toga oko 40.000 u Srbiji, izjavio je predsjednik Udruženja pezionera iz Hrvatske Jovo Kablar na konferenciji za novinare.

U zavisnosti od toga kada su, nakon rata, podnijeli zahtjev za isplatu penzija, Srbi prognani i izbjegli iz Hrvatske potražuju zaostale penzije za period od tri do devet godina u ukupnom iznosu od oko 800 miliona evra, ne računajući zatezne kamate, kazao je Kablar.

On je podsjetio da za vrijeme rata i prekida platnog prometa Hrvatska Srbima iz Krajine nije isplaćivala penzije i da je hrvatski Sabor tek poslije šest godina ratifikovao Sporzum o socijalnom osiguranju sklopljen sa Srbijom septembra 1997. godine.

U međuvremenu, kako je objasnio, hrvatske vlasti su donosile zakone i propise kojima su onemogućavale ostvarivanje prava prognanih i izbjeglih Srba na dospjele, a neisplaćene penzije.

Učesnici konferencije su ukazali da zbog diskriminatorskih zakona i propisa njihova prosječna penzija iznosi 200, a penzionera u Hrvatskoj 350 evra, da oni s minimalcem, za razliku od ostalih, nemaju pravo na zaštitni dodatak, kao i da i dalje ima problema u ostvarivanju procesa rekonvalidacije (priznavanja) radnog sraža stečenog u bivšoj RSK. Zbog toga je na konferenciji odlučeno da grupa stručnjaka pripremi dokument o diskriminaciji srpskih penzionera iz Hrvatske koji će biti dostavljen evropskom parlamentu uz predlog rezolucije kojom bi se od vlasti u Zagrebu tražila zaštita njihovih prava.

Odbor prognanih i izbjeglih Srba iz Hrvatske odbacio je inicijativu Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji koju predvodi Miodrag Linta da se priključe predizbornom sporazumu sa Srpskom naprednom strankom uz zakljucak da su izbjeglička udruženja humanitarne i nestranačke organizacije i s toga ne treba da se politički svrstavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije