Ex -Yu

Srbija obilježava godišnjicu NATO bombardovanja: "Pre 24 godine umrlo je međunarodno pravo"

Srbija obilježava godišnjicu NATO bombardovanja: "Pre 24 godine umrlo je međunarodno pravo"
Foto: Tanjug | Srbija obilježava godišnjicu NATO bombardovanja (UŽIVO)

Državna ceremonija obilježavanja 24. godišnjice početka bombardovanja održana je u Somboru, uz prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, patrijarha srpskog Porfirija i članova Vlade.

Skup, koji je počeo u 18 časova, završen je oko 19. 40.

Obilježavanje je održano sa porukom "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo".

Građani se se i prije 17 sati u velikom broju okupili na Trgu svetog Đorđa.

Na današnji dan prije tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SRJ počeli su oko 20 časova.

Vučić: Uspeli su da razore mnogo veće zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Somboru da je prije 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo, a Srbija stradala samo zato što je željela da bude slobodna i slobodarska.

U obraćanju na državnoj ceremoniji u Somboru Vučić je poručio da od tada više ništa što se u svijetu događa ne može da bude gore od onoga što je učinjeno Srbiji - maloj zemlji koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoja na svome.

"Srušili su stari i stvorili novi poredak u kome se oni pitaju za sve, a neposlušni moraju da budu kažnjeni. Uspeli su da razore mnogo veće zemlje, od Sovjetskog Saveza, nastavili sa Jugoslavijom, a onda je došlo na red da ta neposlušna Srbija koja nije htela da prihvati diktate konačno strada i dobije ono što zaslužuje. Rekli su 'mi idemo da pobedimo te Srbe varvare, da ne počine genocid'", rekao je Vučić.

On je ukazao da srpska vojska nikada nije kročila ni pedalj na neku drugu zemlju, kao i da je 19 zemalja bez saglasnost Savjeta bezbjednosti UN napalo jednu malu slobodnu i slobodarsku Srbiji u namjeri da ih nauči pameti jednom zauvijek, te podsjetio da su tokom bombardovanja ubili 79 djece, te 2.500 ljudi, uključujući civile i policajace na svojoj teritoriji.

Dodik: Nikada im nećemo, ni oprostiti ni zaboraviti

Okupljamo se ovdje ne da se sjećamo, nego da ne zaboravimo, ono što se desilo od strane zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Somboru na obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Kćerka Radovana Medića: Čuvamo sećanje na sve koji su izgubili život

Marijana Paskaš, kćerka zastavnika jugoslovenske vojske Radovana Medića, koji je prva žrtva NATO agresije, zahvalila je što se ovakvim ceremonijama čuva sjećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

"Dragi tata, bljesak te večeri bio je poslednje što si video, čuo, osetio. Videli smo ga i mi kroz prorzor doma, pred našim očima obasjao je šumicu kroz koju smo zajedno šetali i označio kraj života kakav smo imali", rekla je Marijana.

"Hvala što smo večeras ovde, gde je život izgubio čovek koji je voleo svoju porodicu, svoj narod i slobodu", poručila je ona.

RTS
RTS

Ratne sirene u znak sjećanja na početak agresije

Nakon govora patrijarha, intonirana je himna Republike Srbije. Zatim je uslijedilo puštanje ratnih sirena i muzičko-scenski prikaz u znak sjećanja na početak NATO agresije.

Patrijarh Porfirije: Čitavom svetu najpotrebniji je mir

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila riječ o "najnesrazmjernijem sukobu otkad je svijeta i vijeka".

RTS
RTS

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila riječ o "najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka".

"U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadžbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara", naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji prijeti da u svoj vrtlog uvuče čitav svijet.

"Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv", poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da bi neki htjeli da i naš narod ponovo, preko reda gurnu u sukobe.

"Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mria, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međuosbne nesporazume, ratovi i sukobe. Ponoviću ono što sam bezbroj puta govorio i ono što mi ovde sabrani msilimo, posalnje scrkve je da na svaki način, pre svega molitvom i verom u Hrista, crpe snagu i silom mira hristovog izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima", rekao je patrijarh Porfirije.

RTS
RTS

 
Sombor je ove godine izabran za grad u kome se održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SR Jugoslaviju pogodila je, u večernjim časovima 24. marta, u 19.55 somborski vojni aerodrom, pet minuta prije službeno određenog vremena početka napada NATO-saveza na SRJ.

Napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tom prilikom smrtno je stradao zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

Bombardovanje bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a po naređenju generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, trajalo je 78 dana.

Ubijeno je 1.100 pripadnika vojske i policije, a procjenjuje se da je poginulo oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena.

NATO agresija je okončana 10. juna 1999. godine potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu. Nakon povlačenja jugoslovenske vojske Kosovo je napustilo više od 160.000 Srba i 24.000 Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije