Ex -Yu

Sud odbio prijedlog odbrane: Olgica Markanović ostaje u pritvoru

Sud odbio prijedlog odbrane: Olgica Markanović ostaje u pritvoru
Foto: Arhiva | Sud odbio prijedlog odbrane: Olgica Markanović ostaje u pritvoru
Tanjug

BEOGRAD - Suđenje Olgici Markanović i njenoj saradnici Jasmini T. zbog optužbi za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, nije danas počelo pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a više od dva sata se raspravljalo o pritvoru Markanovićeve.

Novinarima su branioci optuženih prenijeli šta se dešavalo u sudnici, jer im nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju.

Sud nije prihvatio prijedlog odbrane da joj se pritvor ukine ili zamijeni kućnim pritvorom, već je zakazao nastavak za 5. oktobar.

Jasmina T. nije došla na suđenje jer treba da se porodi za desetak dana, a prema riječima njenog branioca Dragana Palibrka, ona ima visoko rizičnu tridnoću i vjerovatno duže vrijeme nakon porođaja neće moći da se pojavi pred sudom.

On je zbog toga tražio da se prema njoj razdvoji postupak, ali i da se Markanovićevoj ukine pritvor.

Branilac Markanovićeve Borivoje Borović predložio je kućni pritvor za nju, ali sud nije prihvatio prijedloge već je odložio suđenje, iako je riječ o pritvorskom predmetu u kom je obavezno hitno postupanje.

Markanović je u sud dovedena iz pritvora sa lisicama na rukama, u pratnji dva sudska stražara, obučena u helanke i usku majcu i patike.

U pritvoru se nalazi od hapšenja 1. juna, a prema posljednjoj odluci o produženju, pritvor može da joj traje do 24. septembra.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu tereti Markanovićku i njenu saradnicu J.T, koja se brani sa slobode, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a J.T. na godinu dana zatvora.

Markanovićki i J. T. se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primjenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije "lidokain - hlorida" koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usljed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja "plazma-pen" zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem "Plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije