Ex -Yu

Tanja Fajon na čelu Delegacije EP za Srbiju

Tanja Fajon na čelu Delegacije EP za Srbiju
Foto: N.N. | Tanja Fajon na čelu Delegacije EP za Srbiju

​Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon imenovana je za predsjednicu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i na toj će poziciji u narednih pet godina zameniti slovačkog poslanika Eduarda Kukana.

"Srećna sam što nastavljam da se bavim Srbijom i što sam dobila priliku da se potpuno posvetim njenoj evropskoj integraciji. Budite uvjereni da ću dati sve od sebe tokom narednog perioda u cilju jačanja odnosa i zbliživanja Srbije i EU", poručila je Fajon.

Tanja Fajon, inače predstavnica slovenačkih socijaldemokrata, i u prethodnim se mandatima u Evropskom parlamentu bavila Srbijom i Zapadnim Balkanom kao članica Spoljnopolitičkog odbora i izvjestilac za viznu liberalizaciju.

Povodom imenovanja za predsjednicu Odbora EP za saradnju sa Srbijom Fajon ocjenjuje da je od velike važnosti da se nastavi evropski put Srbije i omogući pozitivno kretanje integracija države.

"Cilj Srbije upravo i jeste da postane ravnopravna članica EU i da se pridruži porodici evropskih zemalja. Moje želja i obaveza u narednom periodu predsjedavanja, biće da tako nešto probam i da ostvarim", kazala je Fajon.

Ona je navela da če se truditi da tokom svog mandata što više približi Srbiju Evropskoj Uniji i Evropsku Uniju Srbiji i to na obostrano zadovoljstvo.

"Radujem se novim izazovima koji su pred nama, uz uverenje da ćemo zajedno uspeti sve da ih pređemo i dokažemo da je put reformi koji je Srbija započela pravi put i da se upravo posle dosta teškog posla i dugih pregovora, nalazi trijumfalni završetak", zaključila je Fajon.

Za potpredsjednike Delegacije za saradnju sa Srbijom imenovani su slovenački i grčki članovi Evropskog parlamenta Franci Bogovič i Petros Kokalis.

Izbor izvestioca EP za Srbiju i druge zemlje u procesu pridruživanja EU obaviće se u Evropskom parlamentu sledeće nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije