Ex -Yu

Tužilaštvo svakodnevno saslušava zbog dešavanja na Cetinju

Tužilaštvo svakodnevno saslušava zbog dešavanja na Cetinju
Foto: Tanjug | Tužilaštvo svakodnevno saslušava zbog dešavanja na Cetinju

PODGORICA - Osnovno državno Tužilaštvo na Cetinju svakodnevno saslušava građane koji su prijavili povrede zadobijene 5. septembra na Cetinju.

Stručnu pomoć jednom broju onih koji podnose pritužbe na postupanje policije, pruža i građanski aktivista Aleksandar Zeković.

“Do sada su obrađene i procesuirane 34 pritužbe, koje su podnijete unutrašnjoj kontroli, pri MUP-u, instituciji Zaštitnika ljudskih prava i Savjetu za kontrolu rada policije. Osim toga, podnijeto je i 11 kvalitetno dokumentovanih i obrazloženih krivičnih prijava”, naveo je Zeković.

Prema podnesenim prijavama, neki građani smatraju da im je na Cetinju uskraćena sloboda kretanja i izražavanja, a neki koji su bili slučajni prolaznici da im je zbog upotrebe suzavca ugroženo zdravlje.

Neki su su otišli i korak dalje.

“Značajan broj lica koji su bili učesnici demonstracija žale se na povrede, koje su nastale, da li direktnim ispaljivanjem hemijskog sredstva, tj suzavca u tijelo ili šok bombe u tijelo, ili čak što ima 6 ili 7 građanja, koji tvrde i to ljekarska dokumentacija potvrđuje da je na njima dejstvovano od strane policijskih službenika gumenom municijom”, navodi on.

Zeković se nada da će postupci biti okončani što prije, te da će Unutrašnja kontrola rada policije i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda da učine sve kako se ne bi obesmislio institut pritužbi i primjedbi na policijsko postupanje.

Iz Uprave policije odgovaraju da su postupci u toku i podsjećaju da je 5. septembra u Prijestonici bilo povrijeđenih policajaca.

“Povrijeđeno je 15 službenika Uprave policije. Riječ je o lakšim tjelesnim povredama koje su zadobijene od predmeta kojima su osobe koje su protestovale, gađale policijske službenike, kao što su kamenice, metalni predmeti - šipke, staklene flaše, i drugi predmeti pogodni za napad i nanošenje povreda. Pomoć u medicinskim ustanovama ukazana je desetorici policijskih službenika nakon čega su oni otpušteni na kućno liječenje, dok je petorici službenika medicinski tim Uprave policije ukazao pomoć na licu mjesta”, saopštila je Uprava policije Crne Gore za RTCG.

"Nemile scene mogle su se izbjeći", tvrdi Zeković.

Policija je od političara morala, kaže, da zahtijeva striktno poštovanje bezbjednosne procjene, ali i da ima malo više strpljenja i odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije