Ex -Yu

U Hrvatskoj će penzioneri dobiti kovid dodatak

U Hrvatskoj će penzioneri dobiti kovid dodatak
Foto: Ilustracija | U Hrvatskoj će penzioneri dobiti kovid dodatak

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je u danas da je s predstavnicima penzionera dogovoren kovid dodatak koji će obuhvatiti oko 850.000 penzionera, koji neće biti oporeziv niti predmet zaplijene, a isplata kreće krajem aprila ili početkom maja.

 "U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu", rekao je Plenković nakon sastanka s penzionerskim udruženja, javlja Hina.

Jednokratno novčano primanje isplatiće se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom virusa korona. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković.

Najviši kovid dodatak dobiće penzioneri s najnižim penzijama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog primanja do 1500 kuna (oko 375 KM) isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna (300 KM).

Plenković je pritom naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet zaplijene i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama, ova odluka će obuhvatiti oko 850.000 penzionera, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 miliona kuna (oko 150 miliona KM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije