Ex -Yu

U "Ribnikaru" ipak kreće nastava, u svakoj smjeni po šest policajaca

U "Ribnikaru" ipak kreće nastava, u svakoj smjeni po šest policajaca
Foto: Tanjug/Arhiva | U "Ribnikaru" ipak kreće nastava, u svakoj smjeni po šest policajaca

BEOGRAD - U OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gdje se 3. maja desio masakr u kojem su stradali učenici i čuvar, sutra počinje nastava, potvrdio je državni sekretar u MUP Srbije Danilo Stevandić.

Nastava će biti organizovana u dvije smjene uz pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza.

"Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji", naveo je Stevandić.

Osim njih biće angažovane starješine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike.

Poslije dvije masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji Državni sekretar u MUP Danilo Stevandić je ocijenio da se država nalazi uvijek na mjestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Stevandić je za RTS podsjetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dva zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

"Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno", rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, djeca u školama u Srbiji su sigurna i bezbjedna.

"Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika", naveo je Stevandić.

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su lažne.

"U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca", naveo je Stevandić.

Prema njegovim riječima, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

"Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina", rekao je Stevandić.

Podsjetimo, grupa roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" dala je danas podršku inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi te škole i da se radna školska godina okonča sa 3. majem.

Povezana vijest:

Grupa roditelja traži da se odmah obustavi nastava u školi "Vladislav Ribnikar"

Koliko je oružja predato

Stevandić je rekao da su od 8. maja do sinoć u 9 časova predata 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra.

"To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje", naveo je Stevandić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije