Ex -Yu

U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante virusa korona

U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante virusa korona
Foto: Tanjug/AP | U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante korona virusa
Tanjug

LJUBLJANA - Prvi slučaj indijske varijante novog virusa korona u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su danas slovenački mediji.

Taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije koje se bave sekvenciranjem genoma novog virusa korona, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe najprije unose u portal GISAID. Riječ je o svjetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog virusa korona, prenosi STA.

Direktor Institut za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti sutra na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva virusa korona u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, navodi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijska verzija novog virusa korona zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svijetom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije