Ex -Yu

Ugušila novorođenče, osuđena na 11 godina zatvora

Ugušila novorođenče, osuđena na 11 godina zatvora
Foto: Image by succo from Pixabay | Ugušila novorođenče, osuđena na 11 godina zatvora
Fena

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbe i potvrdio prvostepenu presudu od 11 godina zatvora kojom je zagrebački Županijski sud kaznio majku jer je ugušila svoju novorođenu bebu.

Presuda je time postala pravosnažna, a majci će u kaznu biti uračunato vrijeme u istražnom zatvoru gdje se trenutno nalazi.

Prema presudi majka je, nakon što je u kući bez pomoći rodila živo dijete, rukom zatvorila djetetove disajne putove pa se novorođenče ugušilo.

Vrhovni sud smatra da je 11 godina zatvora kazna koja optimalno odgovara svrsi kažnjavanja. Olakšavajuće okolnosti kao što su neosuđivanost, smanjena uračunljivost, nepovoljne socioekonomske prilike, kažu, nisu dostatne da bi se svrha kažnjavanja mogla postići blažom kaznom.

Ističu da je optužena zločin počinila kao majka troje djece od kojih je dvoje još od ranije smješteno u udomiteljsku porodicu. U međuvremenu je pokrenut postupak usvajanja za treće dijete, prenosi Hina.

"Optuženica ima obilježja ovisnog poremećaja ličnosti. Roditeljski status i činjenica da je tijekom kaznenog postupka zasnovala zajednicu s novim partnerom i rodila još jedno dijete nema značaj olakotne okolnosti koja treba rezultirati umanjenjem kazne", saopštio je Vrhovni sud.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije