Ex -Yu

Velika Makedonija hoće dijelove Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske

Velika Makedonija hoće dijelove Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske
Velika Makedonija hoće dijelove Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske

SKOPLJE - Makedonska televizija Sitel je prije dva dana na zvaničnoj fejsbuk stranici objavila mapu velike Makedonije, na kojoj su državi pripojeni dijelovi Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske.

U sastavu velike Makedonije nalazi se i Kosovo, a prištinski dnevnik Koha ditore kaže da se sada čeka na reakcije državnih institucija.

Istoričar Bojan Dimitrijević navodi da je ovo forsiranje stare političke priče.

“Mapa s pripojenim dijelovima Srbije, Albanije, Grčke i Bugarske je teritorija takozvane velike Makedonije. U vrijeme socijalističke Jugoslavije Makedonija je takođe često objavljivala kako obuhvata veći prostor nego što je zaista obuhvatala. To je stara tendencija onih koji zastupaju makedonski nacionalizam”, kaže on.

Sukobi oko makedonske teritorije traju još od XIX vijeka, kada su se Grčka, Srbija i Bugarska sporile oko nje. Nakon Balkanskih ratova Vardarska Makedonija je pripala Srbiji, Bugarskoj Pirinska, a Grčkoj Egejska. Kada se raspala SFRJ, novonastala Makedonija i Grčka su se sukobile zbog naziva, pošto Grci smatraju da oni imaju istorijsko pravo na taj njega.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije