Ex -Yu

Više od 1.000 novozaraženih u Sloveniji, vrh zaraze početkom novembra

Više od 1.000 novozaraženih u Sloveniji, vrh zaraze početkom novembra
Foto: Ilustracija | Više od 1.000 novozaraženih u Sloveniji, vrh zaraze početkom novembra
Fena

LJUBLJANA - U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno više od 1.000 novih zaraza koronavirusom, uz zabrinjavajući podatak o još deset umrlih, jednako kao i dan ranije, što je najveći broj smrtnih slučajeva dnevno koji se bilježi od kraja aprila, a nove projekcije govore o vrhu četvrtog talasa početkom novembra.

"Zadnjih dana se čini da broj novih zaraza  ne raste i da smo se približili jednom nivou kada će brojevi stagnirati. Ali, bojim se da ćemo se idući mjesec vratiti u rastući trend", kazao je za Slovensku televiziju Leon Cizelj iz instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije, prenosi Hina.

Prijašnje projekcije o vrhu epidemijskog vala u oktobru sada se, po nekim ocjenama, prebacuju na početak novembra.

Što se tiče povećanja broja umrlih zadnjih dana, Cizelj je rekao da se stanje u bolnicama u odnosu na testirane pokažu s vremenskom zadrškom pa je dvadeset umrlih u posljednja dva dana posljedica tog pravila.

"Sa sadašnjim prosjekom od 1.200 zaraženih dnevno možemo reći da će od toga njih 50 trebati hospitalizaciju, 15 intenzivno liječenje, dok će ih 5-6 umrijeti", kazao je Cizelj za Slovensku televiziju.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je s 5.618 testova potvrđeno 1.011 novozaraženih ili 18 odsto među testiranima, 14-dnevna incidencija iznosi 652 slučaja na 100.000 stanovnika, a s deset novih preminulih broj žrtava covida-19 popeo se na 4.516, objavio je u četvrtak Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je 388 pacijenata, od kojih 105 na intenzivnim odjelima, a potrebnim dozama vakcina protiv covida-19 do sada je zaštićeno 46,3 odsto populacije.

Vakcinisati se namjerava 71 odsto stanovništva

Uvođenje obveznih covid potvrda i obvezno vakcinisanje u javnoj upravi izazvale su povećani interes za vakcinisanje u posljednjih desetak dana, a centri za vakcinisanje biće otvoreni i subotu i nedjelju.

Prema anketi provedenoj zadnjih dana, sada namjeru da se vekciniše izražava 71 odsto ispitanika, što je najviše koliko je zabilježeno do sada u odnosu na prethodne slične ankete, premda povremeni javni protesti protiv zaoštravanja mjera i dalje traju, pa su i sinoć protiv njih protestvovali u centru Ljubljane mnogi koji ih smatraju neopravdanima.   (FENA) 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije