Ex -Yu

Vučić: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju

Vučić: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju
Foto: Tanjug / AP | Vučić: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju

​TIRANA - "Srbija nije potpisala nikakve sporazume sa predsjednikom Ukrajine o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije je, na konferenciji za novinare tokom drugog dana boravka u Tirani, rekao da, na jučerašnjem Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom.

"Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane sa predsjednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN i rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

Novinar stranog medija pitao je Vučića da prokomentariše kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istovremeno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji, kao i da li je potpisao neke konkretne sporazume sa predsjednikom Zelenskim u vezi sa oružjem ili municijom.

Govoreći o stavu srpskih vlasti prema Rusiji, Vučić je naglasio da to nije "hibridna pozicija", već vrlo jasan stav slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda. Vučić je podsjetio da je Srbija bila pod sankcijama skoro deceniju i da odlično zna kako je to funkcionisalo.

"I da, zauzeli smo svoju poziciju, koja nije laka, jedinstvena u čitavoj Evropi. I na to smo veoma ponosni. Ne kritikujemo vas, vašu državu ili bilo koju drugu zemlju zbog vaših stavova, zbog toga što zagovarate neku drugu vrstu politike. Ali lako mi je da opovrgnem sve tvrdnje da to radimo zbog, ne znam, nekih teorija zavjere ili čega već", naveo je Vučić.

Istakao je da je to veoma racionalan i vrlo pragmatičan pristup Srbije, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije