Ex -Yu

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji neguju sećanje na današnji dan

Vučić: Pravi prijatelji su oni koji neguju sećanje na današnji dan
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC | Vučić: Pravi prijatelji su oni koji neguju sećanje na današnji dan
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju izložbe o jasenovačkim mučenicima u Istorijskom muzeju Srbije, da su istinski prijatelji srpskog naroda oni koji njeguju sjećanje na današnji dan i na stravičan zločin nad srpskim narodom.

"Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Ceo jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore...", rekao je Vučić.

On je istakao da je najstrašnije "i najviše opominje opsjednutost strašnim poslom - uklanjanjem suvišnih".

"Uzimamo na sebe pravo koje nam pripada - da stvari nazivamo pravim imenom. Motiv nam nisu samo zastrašujuće brojke, brojna stratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči nobelovca koji je preživeo logor i rekao da `svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom`", dodao je Vučić.

On je naveo da "govoreći o našem stradanju, ne zaboravljamo naše grehe".

"Prihvatili smo ih i platili i nemamo razloga da više ćutimo o grehu suvišnosti i istrebljenja u hrvatskom logoru Jasenovac", rekao je Vučić.

On je istakao da se današnji dan obilježava kao dan sjećanja na najteži zločin nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, "a zbog budućnosti u kojoj neće biti suvišnih".

Izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu u prisustvu Njegove svetost patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izložba je organizovana povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije