Ex -Yu

Vučić: Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje

Vučić: Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje
Foto: Tanjug/Tara Radovanović | Vučić: Vidovdan je naša golgota i naše vasrksenje

BEOGRAD - Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti, poručio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je Vidovdan i "naša golgota, i vasrksnuće, moralno i duhovno".

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsjednik je poručio da već vijekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja - da li slavimo pobjedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor.

"Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se menjaju, međusobno se potiru, čine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna", rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

"Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvezda čiji sjaj pratimo… bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utpilii u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena", ukazao je predsjednik.

Kako je rekao, "uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje - i kult u koji verujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje".

"Uvek je, baš na Vidovan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena", poručio je Vučić, dodajući da ga je vladika Nikolaj opisao riječima da je:

"Vidovdan naša narodna golgota, a u istro vreme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vere, poštenja i požrtvovanja, koja vredi više od galerij emermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo."

Vučić je poručio da su preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrijednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrijednosti, a ne "za malena carstvo".

"Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije