Ex -Yu

Vučić patrijarhu: Nisam u mogućnosti da ukinem zabranu kretanja

Vučić patrijarhu: Nisam u mogućnosti da ukinem zabranu kretanja
Foto: Tanjug | Vučić i patrijarh o proslavi Vaskrsa

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mjere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Vučić je u telefonskom razgovoru s patrijarhom istakao i da razumije potrebu naroda i Crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vjernike, zamolio državni vrh i istovremeno izrazio uvjerenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mjere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa COVID-19.

Kako se navodi, predsjednik je iskoristio priliku da zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uvjerenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobjednici.

"Nadajući se razumijevanju SPC i vjerujućeg naroda, predsjednik Vučić je Njegovoj svetosti i vjernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse", navodi se u saopštenju.

Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primijetio da su nakon saopštenja Svetog sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimjerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući namjeru i Crkve i države.

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mjere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamjernije preporuke za dobrobit vjernika svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije