Ex -Yu

Vučić se sastao sa Plenkovićem

Vučić se sastao sa Plenkovićem
Foto: Tanjug/Foto Sta/Nebojsa Tejic | Vučić se sastao sa Plenkovićem

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem danas, u okviru Samita EU-Balkan, po pitanju BiH mogao saglasiti u 90 odsto stavova, posebno kada je riječ o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i legalnoj i legitimnoj reprezentativnosti.

"Pažljivo sam saslušao šta je Plenković danas govorio. Verujem da naše bilateralne odnose možemo da unapređujemo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je danas na sastanku sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom dobio garancije da će Atina nastaviti da podržava teritorijalni integritet, ali i evrointegracije Srbije.

Predsjednik Srbije je rekao da je sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao na Brdu kod Kranja o nekim tehničkim, a za građane suštinski važnim pitanjima kao što je priznanje diploma i naveo da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni pod okriljem EU.

Vučić je podsjetio da je Vašingtonski sporazum Priština proglasila mrtvim, a da je Srbija spremna da sve što je potpisala sprovede u djelo, te da će u odnosima sa Izraelom rješavati tačku sporazuma u vezi sa Jerusalimom, odnosno Tel Avivom.

On je naglasio da je Samit na Brdu kod Kranja potvrdio da je nesumnjivo da Srbija bez rješavanja pitanja sa Prištinom ne može da bude članica EU.

Vučić je rekao da je tokom Samita postalo jasno koje su od evropskih zemalja više za proširenje, a ko je od Evropljana veći skeptik po tom pitanju.

"Suština Samita jeste zapadni Balkan. I Česi i Mađari su sa različitim idejama, Grci i neki drugi su bili malo otvoreniji, neki su bili zatvoreniji, ali je bila veća podrška proširenju nego u Sofiji", naveo je predsjednik Srbije.

Kada je riječ o enormnom poskupljenju gasa na svjetskom tržištu, Vučić je najavio da će na sutrašnjem sastanku sa zamjenikom ruskog premijera i kopredsjednikom ruskog dijela Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije Jurijem Borisovim uputiti ličnu poruku za predsjednika Rusije Vladimira Putina da Srbija dobije što bolje uslove za kupovinu gasa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije