Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vulin: "Dara iz Jasenovca" snimljena istine radi

Vulin: "Dara iz Jasenovca" snimljena istine radi
Foto: N.N. | Vulin: "Dara iz Jasenovca" snimljena istine radi
Srna

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je film "Dara iz Jasenovca" snimljen istine radi, ali i da srpska djeca nikada ne povjeruju u laž kukavica i lažova kakav je novinar Džej Vajsberg, koji je nazvao ovaj film rasističkom srpskom propagandom.

Vulin je reagovao povodom kritika Džeja Vajsberga za film "Dara iz Jasenovca" objavljene u američkom magazinu "Varajeti".

"Ne znam kakav je kritičar Vajsberg, ali znam kakav je čovek. Loš, vredan prezira. O Filmu `Dara iz Jasenovca` može da piše šta hoće, ali o uspomeni na od ustaša poklanu srpsku decu mora da ćuti, kada već ništa ne zna", rekao je Vulin, koji je i predsjednik Pokreta socijalista.

On je istakao "da je (Vajsberg) bar hteo da uči, mogao je da ode u Jad Vašem i da se tamo pokloni pred večnom vatrom najvećih strahota Drugog svetskog rata i među njima imenom Jasenovca.

Vulin je dodao da ne zna ni koje je nacije Vajsberg, ali da zna da o ubijenoj djeci njegovog naroda, ko god on bio, Srbi nikada ne bi govorili kao rasističkoj propagandi, prenosi TV "Pink".

"Ko o zaklanim Srbima u Jasenovcu govori sa takvim prezirom treba da zna da njegova pakost otvara i zagađuje i grobove zaklanih Jevreja i Roma. Zbog sramotnih neznalica i loših ljudi kakav je Vajsberg, Srbija je morala da film o najvećoj srpskoj patnji snimi decenijama ranije", naveo je Vulin.

Film "Dara iz Jasenovca" autora Predraga Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagrade "Zlatni globus" i "Oskar".

Prikazivanje ovog filma u SAD počeće od 5. februara. Srpska premijera filma bila je 25. novembra u Gračanici na Kosovu i Metohiji, a projekcije u centralnoj Srbiji počinju 22. aprila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije