Ex -Yu

Zambijske vlasti: Djeca koju su Hrvati pokušali usvojiti moraju biti vraćena Kongu

Zambijske vlasti: Djeca koju su Hrvati pokušali usvojiti moraju biti vraćena Kongu
Foto: Emica Elvedji/Pixsell | Zambijske vlasti: Djeca koju su Hrvati pokušali usvojiti moraju biti vraćena Kongu
Nezavisne novine

Djeca iz DR Konga koju je pokušalo posvojiti osmero Hrvata, optuženih za pokušaj trgovine djecom u Zambiji, moraju biti vraćena u svoju domovinu, rekao je predstavnik zambijskog ministarstva.

Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih nacija u srijedu je održao saslušanje zambijske delegacije koju je predvodio sekretae ministarstva unutrašnjih poslova Dickson Matembo. 

Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Odbor se zanimao za slučaj osmoro Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu usvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih porodica ili sirotišta te koje je mjere Zambija preduzela da usvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.  

Matembo je odgovorio da je osmoro Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje, prenosi Večernji.hr.

Djeca koja su u pitanju bila su u sirotištu, a grupi Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Zambijac. 

U suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za usvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu.  

Djeca se trebaju "predati kongoanskim vlastima", rekao je zambijski sekretar.

Osmoro Hrvata uhapšeno je početkom decembra na arodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u ispravnost dokumenata o usvajenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku zaštitu.

Četvoro djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti, objavio je zambijski dnevni list.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije