Ex -Yu

Zaustavljeno širenje požara na Pelješcu

Zaustavljeno širenje požara na Pelješcu
Foto: N.N. | Zaustavljeno širenje požara na Pelješcu

SPLIT - Tokom noći na Pelješcu zaustavljeno je širenje požara. Trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić, saopšteno je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako se navodi, vatreni front je zaustavljen kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo i Mokalo.

Požar je na tom poluostrvu zahvatio više kuća. Zbog jakih naleta bure, kao i nepristupačnog terena, gašenje je otežano. Vatra je zahvatila potkrovlja i dio fasade nekoliko kuća u mjestu Mokalo, na području Orebića, dok su donji dijelovi kuća spaseni.

Izdata je naredba za evakuaciju stanovnika sela Mokalo te turista iz dva obližnja kampa.

Nezvanično, uzrok požara na Pelješcu je varničenje dalekovoda koji je prošle noći oborila bura.

Zbog jake bure kanaderi su tek u posliepodnevnim satima uspeli da se probiju do požarišta i pomognu vatrogascima na terenu. Vetar je prema poslednjim informacijama na Pelješcu promenio smer te se strahuje da bi požar mogao da krene prema opštini Trpanj.

'Požar je daleko od ugašenog'

Na širem području Orebića otvorene vatre gotovo da i nema, javlja jutros HRT. U šumi se mjestimično vidi plamen, no veće opasnosti nema. Noćas je na terenu bilo 264 vatrogasaca i pomagalo im je 50 vojnika. Njima bi se jutros trebalo pridružiti još 52 vojnika.

Kako se smirila bura, to je omogućilo uključivanje kanadera u gašenje, a N1 prenosi da su poletjela dva kako bi pomogli lokalizirati požar na Pelješcu.

Povrijeđenih nema, a materijalna šteta će biti velika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije