Ex -Yu

Ðukanović: Sramota od velike i značajne Rusije

Ðukanović: Sramota od velike i značajne Rusije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ðukanović: Sramota od velike i značajne Rusije
Tanjug

PODGORICA - Kabinet šefa crnogorske države reagovao je na današnju izjavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove saopštenjem u kojem se poručuje da je sramotan način na koji se Rusija ophodi prema Crnoj Gori i njenom predsjedniku.

Zaharova je ranije danas izjavila da su optužbe Ðukanovića na račun zvanične Moskve i Ruske pravoslavne crkve, njegov pokušaj da se vrati na vlast.

Reagujući na optužbe šefa crnogorske države, ocijenila je da grupa oko Ðukanovića uporno nastavlja da igra na crkvenu kartu, a da je cilj unijeti zabunu, podijeliti Crnogorce na prijatelje i neprijatelje i podići stepen napetosti u društvu u cilju obnove vlasti pod njegovim pokroviteljstvom.

Ukazala je da se istovremeno marljivo skriva činjenica da je pod prethodnom vladom, koja je bila usmjerena na takozvani evroatlantski izbor, ignorisano mišljenje značajnog dijela stanovništva Crne Gore, prenijele su RIA Novosti.

Kabinet Ðukanovića saopštio je u nedjelju da Rusija i Ruska pravoslavna crkva destabilizuju Crnu Goru u pokušaju da udovolji "imperijalnim ambicijama" zvanične Moskve i "velikosrpskim ambicijama Beograda".

"Ponovo iz Moskve stižu izjave, u kojima se odomaćila riječ 'sramota'. Riječ koja najbolje odgovara onome što čine predstavnici i svjetovne i duhovne vlasti Rusije, nastavljajući sve otvorenije da se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, uz grubo klevetanje šefa prijateljske države. Izmišljajući pritom da većina građana Crne Gore podržava SPC", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Ne mogu, kažu, da sakriju u stvari koliko ih boli "takozvana" evroatlantska orijentacija Crne Gore.

Ali im, dodaju, ne smeta što su "srpski patrijarh i srpski mitropolit dostavljeni na Cetinje helikopterom NATO snaga, prikriveni pancir ćebetom".

"Tu akciju, eto, podržava i Rusija", navodi se u saopštenju i dodaje da će "istorija one koji su za to odgovorni smestiti upravo na te stranice".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije