Gradovi

"Bijeli mantili" bez plate zbog politike

"Bijeli mantili" bez plate zbog politike
Foto: Zlatan Čekić | "Bijeli mantili" bez plate zbog politike

BIHAĆ - Isplata decembarskih plata za 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu dovedena je u pitanje usljed nestabilne i kompleksne političke situacije i činjenice da ne postoji jasno profilisana parlamentarna većina u Skupštini USK.

To se odrazilo na neusvajanje brojnih važnih odluka, između ostalog plana i programa rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za tekuću godinu, bez čega je nemoguće realizirati isplatu pomenutih ličnih dohodaka.

"Mi smo krajem protekle godine dobili novogodišnji poklon u vidu novog kolektivnog ugovora, kojim se reguliše povećanje plata zaposlenih u zdravstvu od šest do 25 odsto. Međutim, u ovoj godini dočekao nas je hladan tuš, jer ne možemo dobiti zarađenu platu za decembar zbog birokratskih i političkih stvari", kazao je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata medicinskih radnika u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Iako se radi o zaostaloj finansijskoj obavezi iz prethodne godine, bez usvajanja plana i programa rada ZZO USK, isplata plata u zdravstvu nije moguća, kaže direktor ove ustanove Jasmin Husetić.

"Jedino zakonsko i pravo rješenje jeste da zastupnici u Skupštini USK usvoje finansijski plan naše ustanove ili odluku o privremenom finansiranju. Bez toga ruke su nam vezane", objašnjava Husetić.

U ovom trenutku je neizvjesno kada bi se mogla dogoditi sjednica Skupštine USK na kojoj bi se razmatrali aktuelni problemi, jer već duže vrijeme u radu ovog zakonodavnog tijela vlada pat pozicija.

Zbog svega, ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje, sindikati zdravstvenih radnika najavljuju poduzimanje određenih mjera.

Ranija skupštinska većina, koju su predvodili Narodna evropska stranka (NES) i Socijaldemokratska partija (SDP), izgubila je podršku jednog nezavisnog poslanika, a time i tijesnu skupštinsku većinu.

Takva situacija rezultirala je neodržavanjem sjednica u nekoliko proteklih mjeseci, pa je Unsko-sanski kanton u 2022. godinu ušao bez usvojenog budžeta i odluke o privremenom finansiranju, najvažnijih dokumenata za funkcionisanje kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije