Gradovi

Direktor Doma zdravlja na rođendan prvi put dao krv

Direktor Doma zdravlja na rođendan prvi put dao krv
Foto: Sanja Čakarević | Direktor Doma zdravlja na rođendan prvi put dao krv

DOBOJ - Umjesto za uzimanje uzoraka krvi pacijentima, Služba za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Doboj poslužila je juče kao punkt za akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se osim zaposlenih u ovoj ustanovi odazvali i građani.

"To je humano djelo, i moj otac je davao krv, i svi u mojoj porodici, supruga, brat, uglavnom redovni smo davaoci krvi. Ja već četvrti put dajem krv, i bolje se osjećam nekako samim tim indirektno čim sam dobrovoljni davalac i meni se pokazuje da sam još dobrog zdravstvenog stanja. Ova naša krv se pregleda kasnije i na hepatitis B i C, tako da čim smo redovni davaoci i nema prepreka, onda sam i ja sretan zbog toga", rekao je dr Danijel Atijas, ljekar u Službi porodične medicine.

Među uposlenicima ove zdravstvene ustanove, kaže Zagorka Blagojević Pavlović, rukovodilac Službe porodične medicine ima iskusnih davalaca.

"Koji su dali krv više od deset puta, samim tim su trajno oslobođeni od plaćanja participacije, takođe ljudi koji daju krv imaju dva slobodna dana sa posla. Mi već u ovoj kategoriji imamo desetak naših radnika, sigurno. Ne samo da pomažemo pacijentima putem savjeta, terapije, dosta naših radnika dobrovoljno daruje krv. Ja nisam mogla dati krv zbog malokrvnosti, ali bila sam voljna, međutim nisam uspjela, nažalost", rekla je Blagojević Pavlovićeva.

Povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca po prvi put je krv dao i Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj.

"Nikada do sada nisam donio tu konačnu odluku da dam, i evo danas na rođendan prvi put, mislim da nisam mogao da uradim bolje i humanije djelo nego ovo što jesam. Žao mi je što nikad ranije nisam odlučio da dajem krv", kazao je juče Marković, te dodao da je njegova krvna grupa 0 pozitivna.

Nedeljko Đurić nije zaposlen u Domu zdravlja, ali se odazvao akciji dobrovoljnog davanja krvi.

"Deseti put dajem krv, kada god imam priliku odazivam se jer danas nekom treba, sutra možda meni ili vama", kaže Đurić, dodavši da je i njegova krvna grupa 0 pozitivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije