Gradovi

Đaci dobili čokoladnu fontanu

Đaci dobili čokoladnu fontanu
Foto: N.N. | Đaci dobili čokoladnu fontanu

DOBOJ - Kraj školske godine đaci Ugostiteljske i trgovinske škole u Doboju odlučili su da zaslade prezentacijom projekta "Naš slatki svijet" u sklopu kojeg su nabavili novu opremu i inventar.

"Već sam isprobao ovu čokoladnu fontanu, koja se uglavnom koristi za manifestacije, dječje rođendane, na svečanim stolovima, voće u čokoladi je fenomenalno, što vam savjetujem da probate. Sama fontana je grijana, imaju u njoj grijači i sipa se u nju otopljena čokolada, koja se pomoću pumpe izvlači na vrh i saliva se", ispričao je Srećko Blagojević, učenik trećeg razreda.

Osim čokoladne fontane, u praktičnoj nastavi učenici će ubuduće na raspolaganju imati i aparat za nes kafu, specijalne noževe, modle za kolače, desertne tanjiriće, pribor za dekoraciju.

"Dekoracija je može se reći najbitnija stavka kada se prezentuje poslastica ili bilo koje slano jelo. Bitno je kako se gostu to na tanjiru iznese, taj prvi utisak je dosta važan. Kod dekorisanja najvažnija je mirna ruka i naravno mašta, da učenik ima maštu", smatra Stefan Pejić, svršeni kulinarski tehničar.

Škola je za nabavku inventara za pripremu slastica imala na raspolaganju 1.500 KM.

Sredstva su obezbijedili Omladinska banka, Fondacija "Mozaik" i Gradska uprava Doboj.

"Ovo je oprema za poslastičare, ali nju mogu da koriste svi ostali đaci, odnosno svi ostali smjerovi, i kulinarski tehničari i pekari, koje upisujemo ove godine i koji će biti stipendirano zanimanje", pojasnila je Nina Gvozdenac, profesorica stručnih predmeta u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi.

"Mi očekujemo da će to pola odjeljenja pekara, koje je proglašeno deficitarnim zanimanjem, biti popunjeno s obzirom na to da smo radili zajedno s medijima ozbiljnu kampanju i da su uslovi zaista više nego dobri", izjavio je Predrag Pašić, direktor škole.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije