Gradovi

Đacima migrantima se sviđa što mogu reći svoje mišljenje

Đacima migrantima se sviđa što mogu reći svoje mišljenje
Foto: N.N. | Đacima migrantima se sviđa što mogu reći svoje mišljenje

BIHAĆ - Osnovne škole na područjUnskou -sanskog kantona ove godine pohađa 200 djece iz migrantskih porodica, što je upola manje u odnosu na broj onih koji su upisani u prošloj školskoj godini, potvrdili su u Ministarstvu obrazovanja USK. Navode za "Nezavisne" kako je tome razlog što je veliki broj djece, u međuvremenu, skupa sa svojim porodicama, emigrirao u neku od zapadnoevropskih zemalja.

Također, dodaju kako se u školskim klupama očekuje još đaka iz migrantske populacije koji u protekloj godini nisu pohađali školu, a trenutno se za njih u prihvatnim kampovima izvodi pripremna nastava.

Ova djeca će potom, po okončanju ljekarskih pregleda, također krenuti u školu.

U pomenutom ministarstvu ističu kako obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci i da tu ne može biti nikakve diskriminacije.

Ističu kako je ranije obavljena edukacija nastavnika koji rade s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu.

"Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma i nastava za njih se odvija po posebnoj, prilagođenoj metodologiji", kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja u Vladi USK.

Integracija djece migranata u obrazovni sistem USK materijalno je pomognuta od strane organizacija UNICEF i "Save the children".

Osnovna škola "Ostrožac" u istoimenom mjestu nadomak Cazina jedna je od obrazovnih ustanova koje pohađaju djeca iz pomenute populacije. U ovoj školi kažu kako je većina njih za kratko vrijeme savladala osnove našeg jezika i da uglavnom bez problema prate nastavu.

Također, prosvjetnim radnicima su na usluzi i prevodioci koji su angažirani od strane međunarodnih organizacija kako bi se obezbijedila što veća inkluzija u nastavnom procesu.

Nastavnici navode kako je dolazak učenika iz migrantskih porodica bio veliki izazov za njih.

Enisa Redžić, nastavnica geografije u pomenutoj školi, kaže kako je riječ o pametnoj i bistroj djeci koja brzo usvajaju znanje.

"Na času geografije, kada smo učili o Aziji, ustalo je njih nekoliko i pokazalo gradove iz kojih dolaze. Kada sam ih pitala zašto su krenuli na tako dug put, odgovorili su mi da su tamo loše živjeli, da je bilo problema i da su čuli kako se u Evropi mnogo bolje živi", kaže Redžićeva.

Učenik koji pohađa ovu obrazovnu ustanovu je i Kesfar Bahur iz Irana, koji je prije dvije godine sa svojom porodicom smješten u migrantski centar Sedra, nadomak Cazina.

Uspješno je okončao prošlu školsku godinu i sada je deveti razred, a o svojim vršnjacima i nastavnicima ima samo riječi hvale.

"Najviše mi se sviđa što je ovdje sloboda i sve se radi bez strogih zabrana i ograničenja. Svako može reći svoje mišljenje, a u Iranu nije bilo tako", kaže ovaj mališan.

Inače, djeca koja borave na području Unsko-sanskog kantona, skupa sa svojim porodicama ili starateljima, smještena su u prihvatnim centrima Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije