Gradovi

Dobojlijama ne blijedi sjećanje na poplave koje su im razorile grad

Dobojlijama ne blijedi sjećanje na poplave koje su im razorile grad
Foto: Arhiva | Dobojlijama ne blijedi sjećanje na poplave koje su im razorile grad

DOBOJ - Poplave se ne mogu zaboraviti, ma koliko godina da prođe, poručile su Dobojlije, koje je sirena za uzbunu tačno u podne podsjetila na katastrofalne prizore iz maja 2014.

Iako je prošlo osam godina, građani još dobro pamte 15. maj i dan kada je Doboj potopljen.

"Teško se može to zaboraviti, slika ostaje uvijek, teško blijedi, teško se zaboravlja. Katastrofa je bila. Prvo što mi padne na um jeste da je to strašno ružan osjećaj i ne daj Bože više nikada", ispričala je Stanka Lazić i dodala da je osjećala ogroman strah.

"Ne možemo zaboraviti, nema šanse, ja sam nastradao tada. U prizemlju je 1,6 metara u stanu bila voda, trosoban stan je otišao, kako da zaboravim? Porodica je sa mnom bila, komšija nam je pomogao, pa smo bili prvih dana u njegovom stanu", prisjetio se Milenko Stjepanović.

Ni Milutin Mišić ne može zaboraviti vodenu stihiju koja je u jednom momentu dostizala nevjerovatnih 7,21 metar, kao i Mirjana Lazarević, jer je voda uništila njen dom u naselju Usora.

"Mi smo baš u zadnjem trenutku pobjegli. Niko nam nije javio ništa, meni da nije javila žena kojoj sam čuvala dijete, mi bismo se svi zatekli u krevetu. Nisam vjerovala da to može biti tako, strašno je bilo", podsjetila se Lazarevićeva.

"Sjećam se samo da je bilo puno javašluka, neodgovornosti, neorganizovanosti i sad se pitam da li smo izvukli iz toga neke pouke, da li bismo za neke eventualno sljedeće nedaće bili spremniji nego što smo tada bili. Odlično se sjećam da smo pokazali i plemenitost, ali pokazali smo i neko ružno lice o kome ne bih sada govorila", navodi Milutin Mišić.

U znak sjećanja na 11 sugrađana koji su izgubili živote, ispred objekta bivšeg Doma vojske bila je postavljena ploča sa njihovim imenima.

Rušenje tog zdanja prekinulo je tradiciju da se na današnji dan na spomen-ploču polože vijenci.

Umjesto toga Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja, s mosta u blizini željezničke stanice bacio je u rijeku Bosnu jedanaest crvenih ruža.

I on se prisjetio prizora od prije osam godina.

"Prizori su bili strašni, ulice kao bujične rijeke, koje su nosile sve i svašta, počevši od automobila pa do svega ostalog, to su bili strašni prizori."

Na pitanje da je prošlo osam godina i može li se sve zaboraviti, Kovačević odgovara:

"Ne, čisto sumnjam. Lično, a i u razgovoru sa drugim ljudima imamo osjećaj kao da je to juče bilo i svako podsjećanje na to izaziva strahovitu jezu", kazao je Kovačević.

Na zaštiti od poplava realizovano je nekoliko projekata, poručuju iz Odjeljenja za civilnu zaštitu, najprije regulacija i čišćenje potoka Liješanj, na magistralnom putu M17 podignuta je betonska ograda, kao privremeno rješenje za sprečavanje prodiranja vode u grad, dok je potez od mosta na rijeci Usori do mosta u Rudanci očišćen, a u naselju Bare sagrađena je obaloutvrda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije