Gradovi

Dobojski karantin u bivšoj kasarni dobija prve stanare

Dobojski karantin u bivšoj kasarni dobija prve stanare
Foto: N.N. | Dobojski karantin u bivšoj kasarni dobija prve stanare

DOBOJ - Četvoro Dobojlija koji su ušli na teritoriju BiH iz zemalja u kojima ima zaraženih mogli bi biti prvi stanari karantina u nekadašnjoj kasarni "Miljkovac", u kojoj će boraviti tokom četrnaestodnevne izolacije.

"Čekamo da njihov nalaz dođe. Ukoliko su negativni, svakako oni će biti smješteni u kasarnu 'Miljkovac', a ako bi slučajno bio neko od tih ljudi koji su ušli u BiH s teritorije grada Doboja pozitivan, on ide u Studentski centar u Banjaluku. U toku dana ćemo znati. Ono što je dobro, nema novih pozitivnih, svi kontakti doktora su negativni", izjavio je juče Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, te dodao da je pod ljekarskim nadzorom 761 osoba, za 357 osoba je prestao nadzor, te konstatovao da je epidemiološka situacija u Doboju pod kontrolom.

Buduće majke ne moraju da brinu kako će tokom trudnoće kontrolisati antitijela dok traje epidemija virusa korona jer je Zavod za transfuzijsku medicinu RS iz svojih prostorija u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" izmješten u objekat Medicinske škole u kojem će i dobrovoljni davaoci moći darivati krv.

Na ovaj korak su se, kažu u bolnici, odlučili da bi smanjili broj kontakata u ovoj zdravstvenoj ustanovi i da bi protok dobrovoljnih davaoca bio brži jer su do sada svi morali da prolaze kroz trijažni centar.

"Mi smo nastavili sa operacijama koje su hitne i operacije za pacijente sa malignim oboljenjima. Zbog toga mi i dalje trebamo tu nama dragocjenu tečnost. Naše dnevne potrebe su 20 jedinica eritrocita i 20 jedinica krvne plazme", kazao je Mladen Gajić, direktor bolnice, te pozvao sve zdrave građane da daruju krv.

"Malo smo bili u deficitu sa krvnim grupama A negativna i 0 negativna, pa smo pozivali naše saradnike iz udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i Crvenog krsta, pa smo te zalihe ovih dana nadoknadili. Imamo dovoljno krvi za potrebe liječenja naših pacijenata, ali je neizvjesno kako će biti dalje pošto se akcije odgađaju i ne znamo koliko će trajati ova situacija", rekao je dr Božidar Slavujević, transfuziolog u Zavodu.

Sa dobrovoljnim davaocima krvi i pacijentima, poručuju iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, radiće se ponedjeljkom, srijedom i petkom od sedam do 12 časova, a juče su prvi davaoci krvi bili zaposleni u bolnici.

"Ovo mi je deveti put, dajem redovno, a po pozivu obavezno dajem krv", kaže Obrad Đurić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije