Gradovi

Domaćini počastili mališane s KiM srećnim trenucima

Domaćini počastili mališane s KiM srećnim trenucima
Foto: Sanja Čakarević | Domaćini počastili mališane s KiM srećnim trenucima

DOBOJ - Igrom, smijehom i radošću ispunila su djeca s Kosova i Metohije dvorište Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u selu Tovira, kod Doboja, gdje su za njih nakon liturgije priređeni cjelodnevno druženje i ručak.

"Selo je poznato po dobrim domaćinima, dobrim, čestitim ljudima i dobrim prijateljima koji nas uvijek ovako prijatno iznenade kao što su i danas doveli djecu s našeg raspetog Kosova i Metohije koja su u posjeti Doboju i našim školama, koje su domaćini, i roditeljima, koji su preuzeli tu djecu", kazao je protonamjesnik Milivoje Tešanović.

U Doboju boravi 46 djece iz Kosovske Mitrovice i Kosovske Vitine, a po 23 su ugostili đaci dvije osnovne škole, "Vuk Karadžić" i "Sveti Sava", dok su četiri nastavnice iz njihove pratnje i vozač smješteni u ovdašnjem Domu učenika.

Prethodni dani za njih su bili sadržajni, a na pitanje šta im se najviše svidjelo i gdje su najviše uživali, mališani s KiM odgovaraju:

"Na bazenima. Igramo se više ovde, ovde ima više dece nego u našem selu", iskren je Vukašin Kojić iz sela Vrbovac u opštini Kosovska Vitina.

"Sve mi se dopalo, grad, okolina. Išli smo na bazen. Sve je super, lepo su nas ugostili. Nisam prvi put napustio svoje selo, više puta sam izlazio iz sela, a u RS sam prvi put", kazao je Andrija Vesić iz Klokota.

"Super je bilo ovih dana. Družili smo se, izlazili, bili smo na bazenima i super je ovde, baš je lepo i stvarno mi se sviđa. Porodica kod koje sam je super, ima jedna devojčica Nataša, ona ima sedam godina", kaže Anastasija Pržić iz Kosovska Vitine.

"Prepuni smo utisaka", ističe Snežana Perić, učiteljica iz Klokota, "ljudi su tako divni, prihvatili su našu decu kao da su njihova."

Mališani iz njene pratnje su iz četiri sela u opštini Kosovska Vitina, Klokot, Vrbovac, Mogile, Grnčar, a na naše pitanje kako žive, Perićeva odgovara:

"U jednom getu, bukvalno zatvoreni, kretanje škola - kuća, posle škole opet u školskom dvorištu, znači na to se svodi njihov život. Nemaju slobodu koju imaju ovde. Verujte mi, onog prvog dana na bazenu mi nismo mogli da ih pokupimo, bukvalno. Većina njih je i prvi put došla na bazene. Ima među njima i onih koji odu i do mora, i koji imaju uslove, ali ima i onih koji nigde ne mogu da izađu iz sela. Imamo dece koja su socijalno baš u veoma teškom stanju", napominje Perićeva.

Ta djeca iz Doboja neće otići praznih ruku.

"Imamo desetoro djece koja su  u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, a i ostali su u teškoj u smislu da jedan roditelj radi, tako da smo se s te strane angažovali svi da toj djeci pomognemo. Neko će ih odvesti da im nešto kupi, neko će im poslati nešto materijalno, i nove i polovne garderobe će odnijeti kući, poklone braći, sestrama, roditeljima, tako da zaista mogu da kažem da je i ovaj put Doboj pokazao da smo humani", kazala je Jelena Đurković Đermanović, nastavnica u OŠ "Vuk Karadžić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije