Gradovi

Drljača: Hrvatska sprema javnost za odluku o radioaktivnom otpadu

Drljača: Hrvatska sprema javnost za odluku o radioaktivnom otpadu
Foto: NN Arhiva | Drljača: Hrvatska sprema javnost za odluku o radioaktivnom otpadu

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da informacija u hrvatskim medijima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora predstavlja probni balon kojim se javnost priprema za tu odluku, ali još nema nikakvog pisanog dokumenta iz Hrvatske u vezi s tim.

"Mi smo se potrudili da u proteklom periodu saznamo detalje slovenačkog prijedloga za zajedničko skladište u Vrbini kod Krškog. Taj prijedlog ne donosi Hrvatskoj profit već realne cijene troškova sanacije i skladištenja", rekao je Drljača novinarima.

Drljača kaže da zabrinjava činjenica da Hrvatska ima rok od četiri godine prije početka skladištenja, a da nije urađena studija uticaja na životnu sredinu.

"Sigurno znamo da se na lokaciji Čerkezovac ne izvode nikakvi građevinski radovi. Riječ je o velikom improvizaciji koja nam se nimalo ne sviđa jer nisu spremni potrebni dokumenti", naveo je Drljača.

On je rekao da se nastavljaju aktivnosti zaštite toka rijeke Une i da je u toku javna rasprava prije proglašenja parka prirode.

"Osim toga, intenziviraćemo naše aktivnosti zakazivanja sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da vidimo u kom pravcu ćemo ići", naglasio je Drljača.

On smatra da, i ako Hrvatska u septembru donese konačnu odluku da će skladištiti radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, ne znači da će to biti moguće jer nije ispunjen ni minimum sigurnosnih mjera za transport te vrste otpada.

Drljača smatra da ima elemenata za tužbu protiv Hrvatske jer odabrana lokacija ne ispunjava uslove i jasno je da se radi o političkoj odluci.

Hrvatska već dvije godine razmatra izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na granici sa BiH, a hrvatski mediji su objavili da je donesena definitivna odluka da se ide u taj projekat, što su demantovale informacije iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije