Gradovi

Drljača: Činimo sve da granični prelaz bude otvoren za teretni saobraćaj

Drljača: Činimo sve da granični prelaz bude otvoren za teretni saobraćaj
Foto: N.N. | Drljača: Opština čini sve da granični prelaz bude otvoren za teretni saobraćaj

NOVI GRAD - Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača izjavio je da ova opština istrajava u aktivnostima da granični prelaz u ovom mjestu ponovo bude otvoren za teretni saobraćaj.

Drljača je rekao novinarima da je važno to što je nakon skoro devet mjeseci, koliko su trajali radovi na hrvatskoj strani, granični prelaz 19. aprila otvoren za putnički saobraćaj.

"Ponovno otvaranje veoma je značajno za sve putnike koji koriste ovaj prelaz, što se pokazalo za vaskršnje praznike. Ono na čemu i dalje istrajavamo jeste da granični prelaz ponovo bude otvoren za teretni saobraćaj jer bi to za privrednike imalo višestruki značaj", naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, u toku su pripreme za sastanak mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora o granici između BiH i Hrvatske, koji će biti održan u maju.

"Nadamo se da će to biti datum kad će granični prelaz u Novom Gradu biti ponovo otvoren za teretni saobraćaj", kaže Drljača.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je da su obje opštine u proteklom periodu uradile sve što je bilo moguće kako bi bili stvoreni uslovi za prekategorizaciju graničnog prelaza.

"Ostaje još da `Hrvatske ceste` daju mišljenje da li je most bezbjedan za teretni saobraćaj. Studija urađena na osnovu ispitivanja je završena i `Hrvatske ceste` treba da je dostave Ministarstvu saobraćaja, a zatim i mješovitoj komisiji za praćenje srovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske", rekao je Arbutina.

Prema njegovim riječima, prekategorizacija je značajna i za rubnu opštinu Dvor jer će privrednicima omogućiti bolje uslove poslovanja.

Granični prelaz je zatvoren za teretni saobraćaj od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU. Opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju, a procedura još traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije