Gradovi

Dva miliona maraka za bolnicu u Bihaću

Dva miliona maraka za bolnicu u Bihaću
Foto: Arhiva | Dva miliona maraka za bolnicu u Bihaću

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona odobrila je dva miliona maraka za Kantonalnu bolnicu u Bihaću, a ova sredstva biće iskorištena za servisiranje postojećeg aparata za magnetnu rezonancu, te za unapređenje informatičkog sistema na Odjelu radiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Planiramo generalni remont aparata za magnetnu rezonancu i nabavku novih dijelova osim kućišta. U prošlosti smo imali probleme s čestim kvarovima ovoga aparata, zbog čega su najviše ispaštali naši pacijenti, koji su morali čekati ili ove zdravstvene usluge raditi u privatnim ustanovama. Također, unaprijedićemo i sistem na Odjelu radiologije ugradnjom najnovijih softvera, što će značajno unaprijediti rad i pružanje usluga", istakao je Halkić.

Prema njegovim riječima, iz budžeta USK je planirano da se u toku ove godine izdvoji ukupno četiri miliona maraka za Kantonalnu bolnicu, koja se već dugi niz godina suočava s nizom problema.

Najveći su oni materijalne prirode i povezani su s akumuliranim dugovanjima koje bolnica ima prema dobavljačima i iznose oko 12,5 miliona maraka.

Svake godine bolnica posluje s velikim gubicima, a najveći problem im je veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona od ukupnog broja stanovnika ima oko trideset posto neosiguranih lica, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.

"Iako se u zakonskim rješenjima navodi da se prava neosiguranih osoba finansiraju iz budžeta kantona ili općina, to niko ne čini. Znači, troškovi liječenja takvih osoba padaju isključivo na bolnicu, a kasnije ih je nemoguće naplatiti", kažu u ovoj ustanovi.

Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, te servisira i nabavlja neophodna medicinska oprema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije