Gradovi

Eksplozivom "pecali" ribu

Eksplozivom "pecali" ribu
Foto: N.N. | Eksplozivom "pecali" ribu

SANSKI MOST - Pripadnici Policijske stanice Sanski Most tragaju za nepoznatim krivolovcima koji su u protekli utorak, na ušću rijeke Blihe u Sanu, bacili dvije eksplozivne naprave, te na taj način izlovili veću količinu ribe.

Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca "Sana" Fehima Hadžiahmetovića, ribolovci koji su ribarili u blizini tog lokaliteta začuli su dvije eksplozije, a danas u jutarnjim satima na pomenutom ušću mogla se primijetiti veća količina uginule ribe.

"Radi se o krivičnom djelu i nadam se da će policija brzo uhvatiti počinioce. U ovom trenutku nepoznato je koje je eksplozivno sredstvo korišteno tokom krivolova, a moram istaći kako se ovakve stvari već godinama nisu dešavale", istakao je Hadžiahmetović.

On je naveo da se radi o lokalitetu koji je omiljeno stanište više vrsta ribe i zaštićenom području gdje se odvija njen mrijest.

Prema riječima ekologa Fikreta Kurtovića, upotreba eksploziva u ribolovu strogo je zabranjena.

"Eksplozija u rijeci stvara veliki pritisak koji usmrti svaku ribu u krugu od nekoliko stotina metara, a mnoge kasnije uginu od posljedica stresa", kaže Kurtović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije