Gradovi

Eurobajkeri pomažu Bosni i Hercegovini

Eurobajkeri pomažu Bosni i Hercegovini
Eurobajkeri pomažu Bosni i Hercegovini

Udruženje “Eurobiker” i ove godine organizuje humanitarnu akciju za Bosnu i Hercegovinu. 11 kamiona natovarenih sa 40 tona humanitarne pomoći ovog petka (10.5) kreće za Livno i Srebrenicu.

„Povezivanje naroda i kultura kroz vožnju motorima“ - to je jedan od ciljeva eurobajkera koji kažu da je BiH i 20 godina nakon rata potrebna pomoć, prije svega u obrazovnom i zdravstvenom sektoru. „Ono što je na njemačkim klinikama višak i baca se, potrebno je ljudima u BiH“, kaže dr Herman Munzel, predsjednik njemačkog bajkerskog udruženja „Biker-Brummi-Hilfe“.

“Bosna je zaboravljena zemlja na Balkanu. Kada smo prvi put bili u BiH odmah smo rekli da moramo početi akciju prikupljanja humanitarne pomoći, koja je ove godine zaista velika”, kaže Munzel koji je do sada pet puta boravio u BiH.

Njemački bajkeri su pažnju BiH posvetili prije dvije godine, dostavom humanitarne pomoći bolnici u Mostaru. “Kada smo krajem novembra prošle godine bili u Livnu i Srebrenici nismo mogli vjerovati da se u tamošnjim bolnicama radi sa toliko improvizacije. U takvim okolnostima je teško pomoći ljudima”, navodi Munzel koji je i sam ljekar.

Kantonalna bolnica „Dr. fra Mihovil Sučić“ će iz Njemačke dobiti medicinsku opremu i namještaj. „Znamo da je situacija teška. Mi godinama, praktično od rata, pa evo sve do sada, u našoj bolnici uglavnom svoju opremu dobijamo preko donacija“, kaže direktor bolnice Ivica Jozić. On je još prije godinu dana kantonalne vlasti upozorio na opasnost finansijskog kolapsa i dolaska u pitanje obavljanja osnovne djelatnosti ove zdravstvene ustanove.

„Država treba prepoznati da je zdravstvo važano i da je potrebno svakom građaninu“, kaže Jozić. „Predstavnici vlasti su svjesni toga“, dodaje Srećko Boras, član Parlamenta Federacije BiH, predsjednik Eurobajkera BiH i jedan od pokrovitelja ovogodišnjeg humanitarnog konvoja eurobajkera.
Humanitarni konvoj su pomogle mnoge organizacije, udruženja i pojedinci Humanitarni konvoj su pomogle mnoge organizacije, udruženja i pojedinci

„Zdravstveni sistem je neadekvatan današnjim potrebama s jedne strane i sa druge strane neadekvatan u odnosu na potencijal privrede koja je u našoj zemlji na izuzetno niskoj razini“, ističe Boras.

Loša privredna situacija u „raju na zemlji“

Prema rezultatima privrednog istraživanja u 2012. godini, koju je provelo Predstavništvo njemačke privrede u BiH, 88% posto ispitanika je ocijenilo da je privredna situacija u BiH loša. „Kada god se vratim iz BiH upitam se zašto negoduju ljudi u Njemačkoj. Trebaju vidjeti kako se živi i radi u toj zemlji“, kaže Munzel i nastavlja: “Sviđa mi se BiH. To je zemlja koja može ponuditi mnogo toga. Međutim, potrebne su investicije. Mora se nešto uraditi, naprimjer u turističkoj branši. BiH je za motocikliste nešto blizu raja na zemlji”.
Eurobajkeri na humanitarnom zadatku Eurobajkeri na humanitarnom zadatku

Kroz taj, kako kaže dr. Munzel “raj na zemlji” , humanitarni konvoj će pratiti upravo eurobajkeri iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Kosova, Hrvatske i BiH. Svi oni će iz Livna otputovati u Srebrenicu gdje će Domu zdravlja uručiti donacije, a potom u Memorijalnom centru Potočari odati počast žrtvama. Jedan kamion natovaren medicinskom opermom će biti dostavljen Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici.

Pokrovitelji humanitarnog konvoja su Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta, te Marieluise Beck, predsjedavajuća Njemačko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupe njemačkog parlamenta (Bundestag).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije