Gradovi

Grad Doboj dobija izlaz na auto-put

Grad Doboj dobija izlaz na auto-put
Foto: Sanja Čakarević | Grad Doboj dobija izlaz na auto put

DOBOJ - Umjesto u Kladarima, svi koji putuju iz pravca Banjaluke za Doboj već od kraja juna će se sa auto-puta "9. januar" moći isključiti u Kostajnici, gdje se privodi kraju prva dionica koridora 5c kroz RS.

"Ne silazi u Kladarima kao do sada nego produži preko mosta i dođe ovde na ovaj most i ide za Doboj. U Kladarima će silaziti samo oni koji idu prema sjeveru, prema Modriči magistralnim putem ili koji idu lokalno tu za Derventu, možda ili lokalno u ta nekakva naselja, a u svakom slučaju ovo će biti glavni izlaz za grad Doboj", rekao je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

"Trenutno je još ostalo da se uradi na jednom dijelu habajući sloj asfalta i montaža same opreme puta, koja podrazumijeva ovaj rang saobraćajnice. Ova prva dionica je intetesantna, na svojih 5,5 kilometara ima preko 3,9 miliona kubika nasipa što dovoljno govori o kompleksnosti izvođenja jer cijelom dužinom prolazi uz rijeku Bosnu, pa su zato nasipi ovako visoki", kazao je Marko Salapura, predstavnik kompanije Integral inžinjering.

Uporedo sa završetkom radova na prvoj dionici, odvijaju se radovi i na drugoj koji su započeli krajem novembra prošle godine.

Trenutno se rade pripreme za iskop tunela Putnikovo brdo 1i 2, i stabilizacija kosina, dok su za most na Bosni urađeni temelji za sve stubove osim za dva centralna u rijeci.

"Radimo nekih 12 sati, od sedam ujutru do sedam naveče. Trenutno radimo na bušenju šipova, posle toga se postavljaju talpe, priprema za nastavak betonskih stubova koji će kasnije da nose most. (Šta je vaš zadatak ovdje na gradilištu?) Ja sam pomoćnik na baueru 28, postavljanje kolona", kazao je Slađan Antić, radnik na gradilištu.

Kako napreduju završni radovi na prvoj, te dokle se stiglo na drugoj dionici na licu mjesta se uvjerio premijer RS Radovan Višković.

"Negdje isto tako dužinski pet, 5,5 kilometara, ali veoma zahtjevna investivcija sa dva tunela skoro od dva kilometra sa vijaduktom koji će premostiti magistralni put, i od ovih skoro 5,5 kilometara više od tri ili četiri kilometra su infrastrukturni objekti. I ova kilometraža je negdje 150 miliona eVra vrijednost investicije", izjavio je Višković.

On je dodao da je rok za završetak radova druge dionice 2024. godina, a kada su u pitanju treća i četvrta koje idu u pravcu Modriče i Vukosavlja u dužini od oko 36 kilometara, do kraja godine bi trebali biti izabrani izvođači i potpisani ugovori.

Vrijednost te investicije je oko 240 miliona evra, a ista bi trebala, navodi Višković da se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije