Gradovi

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune
Foto: Pixabay | Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

DOBOJ - Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva pojedine Dobojlije će doći u situaciju da biraju hoće li biti gladne ili će prestati da plaćaju komunalne usluge, upozorili su iz Udruženja za zaštitu potrošača, a prioritet građanima, sve su prilike, neće više biti računi.

"Do pre dva-tri meseca oni prvo plate sve režije, sve to što treba redovno, i ono što im ostane onda raspoređuju na lekove i na hranu. Međutim, izgleda da je sada situacija obrnuta jer smo primetili sve veća dugovanja za ekonomske usluge, odnosno dolaze nam građani i pitaju na koji način da ne plaćaju određene usluge 'Toplane', odvoza smeća, vode itd. Kroz razgovor zaključili smo da je standard daleko ispod nivoa i da će upravo zbog nestašice novca doći u poziciju da ili plaćaju račune ili da jedu", rekla je Snežana Šešlija, predstavnica dobojskog udruženja potrošača.

Tri kategorije građana su najviše pogođene divljanjem cijena, navodi Šešlija. Tu su, osim penzionera, i nezaposleni stariji od 65 godina koji nemaju penziju i koji za život zarađuju radeći nešto uslužno, kao i ratni veterani koji s niskim boračkim dodatkom ne mogu da prežive.

Iako nemaju velike koristi od jadikovanja, najstarije Dobojlije ovih dana kucaju na vrata Udruženja penzionera žaleći se na sve manje kese, a sve veće račune s kojima izlaze iz marketa.

"U gradu Doboju oko 3.500 penzionera ima penziju do 400 KM. Ljudi su izbezumljeni, jednostavno zabrinuti su dokle ovako, kako ovako, da li će se ovako moći izdržati. I zaista vidim da je teško ljudima koji s ovako niskim penzijama treba da preživljavaju, da izdrže. Mislim da aktuelna vlast i naša  gradska treba nešto da preduzmu da se status ove kategorije građana popravi. Da li su to jednokratna novčana pomoć, da se da nešto, da se ljudima malo kompenzuju ti troškovi, ili povećanje penzija, što je, evo, najavljeno", izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Poskupljenja su natjerala penzionerku Dragicu Kaurinović da smanji količinu prehrambenih artikala koje svakodnevno pazari.

 "Penzija je izuzetno mala, nije dovoljna za onu kupovinu koja je bila dosad, i odmah se manje kupuje, u manjim količinama. Manje voća kupujem, manje slatkiše", navela je Kaurinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije