Gradovi

Gradonačelnik Ljubljane počasni građanin Sarajeva

Gradonačelnik Ljubljane počasni građanin Sarajeva
Foto: Grad Sarajevo | Gradonačelnik Ljubljane počasni građanin Sarajeva

SARAJEVO - Na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, gradski vijećnici su proglasili "Počasnim građaninom Grada Sarajeva" gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Iz Grada Sarajevo navode da je Janković dao izuzetan doprinos razvijanju i jačanju tradicionalnog prijateljstva između Ljubljane i Sarajeva.

"Zahvaljujući njegovoj posvećenosti i snažnoj podršci, međusobne veze dva grada partnera, ozvaničene Protokolom o saradnji 2002. godine, odvijaju se na obostrano zadovoljstvo građana, u oblasti privrede, kulture, turizma, sporta, infrastrukturnih projekta, univerzitetske i saradnje između mladih, kroz članstvo u međunarodnim asocijacijama gradova i slično", navodi se u saopštenju Grada Sarajeva.

Dodaje se da su tolerancija i multikulturna svijest Jankovića potvrđene osiguravanjem uslova za izgradnju islamskog vjersko-kulturnog centra u Ljubljani.

Podsjećaju i da je Grad Ljubljana na čelu s gradonačelnikom Jankovićem učestvovao i u obnovi sarajevske Vijećnice, a da odnedavno jedna ulica u Ljubljani nosi naziv Sarajevska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije