Gradovi

Pratite nas na Google news

Grom udario u kuću, pregorjeli aparati

Grom udario u kuću, pregorjeli aparati
Foto: N.N. | Grom udario u kuću, pregorjeli aparati
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u noći između proteklog ponedjeljka i utorka selo Okreč, udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, a porodica mještanina Husnije Malovčića pretrpjela je veliki strah kada je grom udario u njihovu kuću.

Vlasnik kuće kaže kako su se odjednom začuli prasak i tutnjava, koja je nalikovala na zemljotres, te da su ukućani doživjeli veliki stres. "U kući živimo ja i supruga, koja je nepokretna. Sva sreća pa sin nije bio u svojoj sobi na spratu, jer je usljed udara groma provaljen plafon baš u toj sobi", kaže Malovčić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, oštećenja su vidljiva i na krovu, a brojne su i naprsline na zidovima koje svjedoče o intenzitetu udara groma. Ističe kako mora da se radi o vrlo jakom udaru, s obzirom na to da je kuća novije gradnje i zidana od čvrstog materijala. Nakon svega, kako kaže, nestalo je struje u domaćinstvu, a svi električni aparati su jednostavno sprženi, tako da je nastala šteta veoma velika.

Vlasnik obližnjeg ugostiteljskog objekta Fajko Malovčić dodaje kako ovakve vremenske neprilike nisu izuzetak kada je u pitanju ovo selo, jer je smješteno na nadmorskoj visini od oko 400 metara te okruženo obližnjim planinskim visovima.

Ipak, kaže kako su munje i grmljavina učestali i da mještani trpe veliku štetu zbog pregorijevanja električnih instalacija i kućnih aparata. "Meni su pregorjela dva televizora i ruter, a slično je i kod većine drugih mještana. Većinu nas ovo je natjeralo da počnemo ozbiljno razmišljati da instaliramo gromobrane ili da se zaštitimo na neki drugi način", dodaje Malovčić.  

U Okreču smatraju kako su vremenske neprilike koje su učestale posljednjih godina uzrokovane klimatskim uslovima i promjenama u prirodi, kao što je sječa šume, koja je u posljednje vrijeme sve izraženija.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije