Gradovi

HET opjeskario crkvu iz 17. vijeka

HET opjeskario crkvu iz 17. vijeka
Foto: N.N. | HET opjeskario crkvu iz 17. vijeka

TREBINJE - Radnici preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" opjeskarili su u trebinjskom selu Orašje, u oblasti Popovo Polje, staru crkvu iz 17. vijeka, posvećenu Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja.

Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1, čiji su radnici izvodili radove, kaže da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu mještana Orašja da pomognu u čišćenju kamenih zidova, posivjelih zbog višedecenijskih uticaja atmosferskih prilika i uopšte zuba vremena.

"Selo Orašje koje se nalazi na samoj granici sa Federacijom BiH oduvijek je bilo naseljeno većinskim pravoslavnim življem, mada je bilo i porodica drugih nacionalnosti, a sama crkva koja, srećom, nije porušena, osim Orašanima za vjerske obrede služi i pravoslavnim vjernicima iz sela Čavaš i Dvrsnica", navodi Tubić.

U "Hidroelektranama na Trebišnjici" navode da oni uviđaju značaj kulturno-istorijske baštine, a kroz ovakve i slične aktivnosti žele da daju svoj doprinos njenom očuvanju i promociji.

Crkva u Orašju, koja datira iz 1829. godine, po arhitekturi je jednobrodna sakralna građevina tipična za ove krajeve, sa polukružnom apsidom i zvonikom na preslicu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije