Gradovi

Humanost na djelu, grade kuću siromašnom komšiji

Humanost na djelu, grade kuću siromašnom komšiji
Foto: Ustupljena fotografija | Humanost na djelu, grade kuću siromašnom komšiji

BIHAĆ - Mještani naselja Pokoj, nadomak Bihaća, pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi sagradili novu kuću za svog komšiju Muharema Halavaća, koji je sve doskora stanovao u starom i devastiranom objektu u uslovima nedostojnim čovjeka.

U međuvremenu, ruševna kuća je potpuno uklonjena i na mjestu gdje je nekada stajala započela je izgradnja potpuno novog objekta. U pomenutu akciju uključio se veliki broj stanovnika ovog bihaćkog naselja, od kojih mnogi žive i rade u inostranstvu, pa su prikupljena novčana sredstva potrebna da se kuća dovede pod krov.

Pored toga, mještani su odlučili da dobrovoljno rade na objektu pa se ovih dana odvijaju neophodni građevinski radovi i buduća kuća dobija svoje konture.

"Nažalost, građevinski materijal je značajno poskupio, pa neće biti dovoljno sredstava da uradimo unutrašnje radove. Ipak, imamo obećanja nekih poduzetnika da će oni to uraditi od sebe pa se nadamo kako će Muharem već na ljeto useliti u svoj novi dom", kaže Amir Korčić, predsjednik mjesne zajednice Pokoj.

Inače, Halavać je i osoba s poteškoćama u razvoju, omiljen je u svom mjestu i svi ga poznaju kao velikog dobričinu. Mještani za njega kažu kako je imao težak život, jer je nakon razvoda roditelja, kao mali dječak, otišao živeti s majkom u Makedoniju, a nakon njene smrti vratio se u rodni Bihać.

Halavać danas živi bez stalnih izvora primanja, tokom radnog vijeka jedno vrijeme radio je u preduzeću "Žitoprerada" u Bihaću, koje je u međuvremenu propalo, a on nije uspio ostvariti pravo na penziju.

Godine života provedene u neuslovnoj kući ostavile su traga na njemu pa je u međuvremenu obolio i nije sposoban da obavlja teške fizičke poslove.

Halavać se nikada nije ženio, nema potomstvo niti bližu rodbinu i živi potpuno sam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije