Gradovi

Izbjegnuta finansijska blokada Unsko sanskog kantona

Izbjegnuta finansijska blokada Unsko sanskog kantona
Foto: N.N. | Izbjegnuta finansijska blokada Unsko sanskog kantona

BIHAĆ - Skupština Unsko sanskog kantona usvojila je na svojoj odluku o privremenom finansiranju čime je izbjegnuta finansijska blokada ovoga kantona te omogućeno njegovo funkcionisanje.

Ovaj kanton je u ovu godinu ušao bez usvojenog budžeta, a za pomenutu odluku o privremenom finansiranju, koja će važiti do kraja marta, glasali su svi poslanici.

"Pokazali smo da možemo, kada su u pitanju interesi građana, postići saglasnost oko ovakvih pitanja. U narednom periodu nastavićemo dogovaranje oko konstituisanja nove vlasti i nadam se da ćemo i to uskoro privesti kraju", istakao je premijer USK, Mustafa Ružnić.

On je dodao kako Ministarstvo finansija trenutno radi na kreiranju ovogodišnjeg budžeta, te da bi on uskoro trebao biti upućen u parlametarnu proceduru.

Inače, Skupština USK je konstituisana u decembru protekle godine, ali nije okončan izbor svih rukovodećih tijela.

Također, u ovome trenutku nije izvjesno ko će u budućnosti činiti parlamentarnu većinu, a najveći koalicioni kapacitet imaju Narodni evropski savez i Stranka demokratske akcije, koji u ovome zakonodavnom tijelu imaju po devet mandata.

Poznavaoci političkih prilika smatraju kako će na konstituisanje vlasti u ovome kantonu presudan uticaj imati razvoj političkih pirlika kada se radi o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije