Gradovi

Kamere otkrile veliki broj prekršaja: Vozači "zaboravili" registraciju

Kamere otkrile veliki broj prekršaja: Vozači "zaboravili" registraciju
Foto: ilustracija | Kamere otkrile veliki broj prekršaja: Vozači "zaboravili" registraciju

DOBOJ - U protekle dvije godine pametne kamere koje su instalirane u Doboju "namignule" su nekoliko hiljada puta, odnosno zabilježile su veliki broj vozila sa isteklom registracijom na ulicama.

"Otkako je u primjeni video-nadzor, taj broj u odnosu na raniji period se povećao za 500-600 odsto. Ranije su te prekršaje evidentirali samo policijski službenici tokom vršenja nekih pojačanih akcija i kontrola, sada je bukvalno nemoguće da kroz grad Doboj prođe vozilo koje nije registrovano, a da ga ne evidentira ta kamera i da o tome ne budu obaviješteni policijski službenici", kaže Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

U prvih šest mjeseci nakon puštanja u rad video-nadzora, pametne kamere uhvatile su oko 4.000 neregistrovanih vozila samo u Doboju, dok je taj broj prije video-nadzora bio deset puta manja, ali na cijeloj teritoriji Policijske uprave.

Na pitanje čime se vozači pravdaju kada kamera uoči da je istekla registracija, u policiji odgovaraju:

"Pa, teško je reći, oni će, naravno, uglavnom reći da su zaboravili. Neko svjesno čini takve prekršaje, imamo mi česte prekršaje zloupotrebe registarskih oznaka, upravo da bi se izbjeglo plaćanje, s obzirom na to da registracija košta", navodi Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

"Po našem pravilniku, u toku 24 časa možete jednom biti sankcionisani za taj prekršaj, znači, možete deset puta proći pored kamere, jednom ćete biti kažnjeni u toku 24 sata. Poslije 24 sata sljedeći prolazak je novi prekršaj, jer je očigledno da upravljate svjesno neregistrovanim vozilom, a u roku od 24 časa se smatra da se može desiti da čovjek zaboravi da produži registraciju", ističe Slobodan Radinković.

Trideset dana nakon isteka roka registracije vozilo ne smije biti na cesti, ali može biti na parkingu, a nakon dodatnih 30 dana vraćaju se tablice.

Vozači se pitaju kako sa parkinga doći do prvog tehničkog pregleda ako nemaju tablice.

"Šlep-služba natovari vozilo i preveze ga", poručuje Jovica Žigić.

Nesavjesne vozače u toku ove godine kamere bi trebalo da love i u Derventi, Modriči, Tesliću, Brodu i Vukosavlju, jer su u ovim lokalnim zajednicama u toku procedure za postavljanje video-nadzora.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije