Gradovi

Komunalci iz Sanskog Mosta počistili dugove

Komunalci iz Sanskog Mosta počistili dugove
Foto: Zlatan Čekić | Komunalci iz Sanskog Mosta počistili dugove

SANSKI MOST - Općinsko vijeće Sanski Most uputilo je Općinskom sudu u Bihaću pismo u kojem traži od ove pravosudne institucije da razmotri eventualni prekid stečajnog postupka u Javnom komunalnom preduzeću "Sana".

Prema riječima vijećnika Edvina Trožića, postoje informacije da su ispunjeni uslovi da ova firma izađe iz stečaja s obzirom na to da su poslovanje u protekloj godini okončali s finansijskom dobiti od oko 200.000 maraka, a ostalo im je da vrate još oko 90.000 maraka ranijih dugovanja prema komitentima. "Pismo nije nikakav vid pristiska na pravosuđe, već samo sugestija da se razmotre okolnosti stečaja i da se firma, ukoliko su ispunjeni uslovi, vrati u nadležnost osnivača, a to je Općinsko vijeće", istakao je Trožić.

On je podsjetio da se prije nekoliko mjeseci pojavio zainteresovani investitor, koji želi da ulaže u sektor pružanja komunalnih usluga, a planirana su ulaganja u JKP "Sana" po osnovu javno-privatnog partnerstva.

"Uvjereni smo da bi na taj način došlo do značajnog unapređenja kvaliteta  komunalnih usluga, jer bi se ulagalo u mehanizaciju i druga sredstva, grad bi bio mnogo čistiji, a komitenti zadovoljniji. Uslov da do toga dođe jeste da se u preduzeću okonča stečajni postupak", kazao je Trožić.

S druge strane stečajni upravnik u JKP "Sana" Mirzet Kasić smatra kako lokalne vlasti ne treba da se na ovakav način miješaju u ingerencije pravosudnih institucija i da je ovo pitanje isključivo u nadležnosti Općinskog suda u Bihaću.

Inače, u samom preduzeću nisu raspoloženi za izlazak iz stečaja te podsjećaju kako je firma upravo zbog lošeg odnosa lokalnih vlasti dospjela u sadašnju situaciju.

U međuvremenu JKP "Sana" je u posljednjih sedam godina, koliko traje stečaj, izmirilo dugovanja u iznosu od oko tri miliona maraka prema povjeriocima.

Prema riječima tehničkog direktora Faruka Alagića, u tom periodu uspjeli su investirati i oko 300.000 maraka u nove mašine i mehanizaciju te povećati lična primanja zaposlenicima.

Inače, u ranijim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih, što je sada prošlost.

Ekonomisti ističu kako je JKP "Sana" pozitivan primjer kako se dobro upravljanim stečajem preduzeće može konsolidovati i izvući iz ekonomskih teškoća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije